Vijesti 18.05.2016.

Još jedan Srbin maltretiran u KPZ Zenica: Pokušali su da me ubiju!

ČITANJE: 2 minute

Zatvorenik Robert Jusić tvrdi da je u Kazneno-popravnom zavodu /KPZ/ Zenica izložen maltretiranju samo zato što je Srbin, te da su pokušali da ga ubiju, pa čak i osunete.

Jusić, zatvorenik iz Srbije koji služi kaznu od dvije godine i mjesec dana zbog otmice i nanošenja teških povreda, navodi da su njegovi problemi počeli od prvog dana kada je smješten u ovu ustanovu, prenosi “EuroBlic”.

“Prvih dana su me više puta pretukli i reketirali, tako da sam im morao davati novac. Tada su me prebacili u četvrti paviljon, ali su i tu nastavljeni problemi. Maltretirali su me samo zato što sam Srbin. Osuđenik Samir Imamović pokušao je tada da me ubije, a uprava zatvora ga je kaznila sa samo 20 dana samice”, istakao je Jusić.

On kaže da mu je, kada se žalio stražarima, jedan od njih rekao da će ga, ako ne bude davao novac, tući kao Vojislava Šešelja, te da mu “ovo nije Srbija”.

Jusić tvrdi da je Haris Čaušević, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog terorizma, pokušao da ga osuneti.

Ovo je drugi veliki skandal koji potresa KPZ Zenica u posljednjih dvadesetak dana.

Na Vasrkrs su napadnuti braća Nenad i Predrag Bajić i Siniša Babić jer su Srbi.

Osuđenici tvrde da ovo nije prvi put da su meta napada Srbi i da zatvorski čuvari uvijek okreću glavu kada se dogodi napad na njih.

Oni ističu da su većina starješina, koji rade u KPZ Zenica, bili čuvari u zloglasnom logoru za Srbe koji se nalazio u današnjem Petom paviljonu zeničkog zatvora.

Porodice srpskih osuđenika već duže upozoravaju na loš status Srba u najvećem zatvoru u Federaciji BiH, a jedan od najtežih slučaja u ovom zatvoru dogodio se 2013. godine kada je osuđenik Adnan Šerak /28/ tokom zatvorske šetnje brutalno pretukao DŽenana DŽaku /30/ koji je od povreda pao u komu, a nakon četiri dana umro u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

(Agencije)