Politika 11.11.2015.

Još jedna pobjeda u Unesku: Srbija postala članica Izvršnog savjeta

ČITANJE: 1 minuta
unesko
Generalna konferencija Uneska izabrala je danas u Parizu nove članice Izvršnog savjeta, a među zemljama koje će u naredne četiri godine biti zastupljene u ovom tijelu biće i Srbija. Osim Srbije, u grupi istočnoeveropskih zemalja danas su izabrane i Slovenija, Litvanija i Rusija.

Nove članice biraju se po regionalnim grupama, od kojih svaka ima određen broj članica.

U grupi koja obuhvata zapadnoevropske zemlje i Sjevernu Ameriku, izabrano je šest novih članica – Francuska, Grčka, Italija, Španija, Velika Britanija i SAD.

Iz grupe zemalja Latinske Amerike i Kariba nove članice su Brazil, Meksiko, Haiti, Nikaragva i Paragvaj.

U grupi azijskih i pacifičkih zemalja izabrano je šest novih članica, a u grupi koja obuhvata afričke i arapske zemalje deset, dok će za jedno mjesto izbori biti ponovoljeni budući da su dvije zemlje dobile isti broj glasova.

Izvršni savjet, kao neka vrsta vlade Uneska, donosi sve najbitnije odluke koje se tiču te organizacije između održavanja Generalnih konferencija koje zasjedaju na dvije godine.

Po riječima ambasadora Srbije Darka Tanaskovića, članstvo Srbije u Izvršnom savjetu, imaće značaja i u pogledu nastojanja Kosova da postane član Uneska jer će omogućiti Srbiji da neposredno učestvuje u raspravi i donošenju odluka.

(Agencije)