Vijesti 11.05.2016.

Još jedna sjednica Centralnog popisnog biroa

ČITANJE: 1 minuta
popis

Agencija za statistiku BiH zakazala je za danas sjednicu Centralnog popisnog biroa na kojoj bi trebalo da se raspravlja o prijedlogu Jedinstvenog programa za obradu podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

U saopštenju Agencije za statistiku navodi se da je na dnevnom redu sjednice i Izvještaj o statusu aktivnosti na popisu koji je uradila Agencija i koji će, u skladu sa zaključkom sa zadnje sjednice Centralnog popisnog biroa, dostaviti Savjetu ministara BiH.

Agencija za statistiku BiH priprema izvještaj o trenutnom statusu aktivnosti na popisu koji će predstaviti članovima Centralnog popisnog biroa, a nakon toga, dostaviti ga Savjetu ministara BiH.

U izvještaju će biti navedeno i to da rukovodstvo Agencije za statistiku BiH nema jedinstven stav o tome da li je moguće da se u zakonskom roku obrade podaci i objave rezultati popisa ili da se zatraži od Savjta ministara BiH pokretanje procedure za donošenje izmjene zakona o popisu u vezi sa rokom za objavu rezultata popisa.

Posljednja sjednica Centralnog popisnog biroa održana je sredinom aprila, ali nije postignuta saglasnost o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva, odnosno metodologija za utvrđivanje rezidentnog stanovništva.

Objavljivanje rezultata popisa stanovništva sprovedenog 2013. godine jedan je od uslova koji je evropski komesar Johanes Han naveo kako bi BiH dobila upitnik EU o spremnosti zemlje da se priključi Uniji.

Sprovođenje popisa stanovništva 2013. godine koštalo je više od 50 miliona KM.

Početak sjednice Centralnog popisnog biroa zakazan je za 16.00 časova u sjedištu Agencije za statistiku BiH u Sarajevu.

(Agencije)