JOŠ JEDNO PRIZNANJE “Banja Vrućica” prva banja u Srpskoj

Odlukom Vlade Republike Srpske, geografsko područje na teritoriji opštine Teslić kojim upravlja Zdravstveno-turistički centar (ZTC) “Banja Vrućica” prvo je u RS proglašeno banjom prema Zakonu o banjama.

Time su zalaganja rukovodstva i zaposlenih u teslićkom ZTC-u krunisana još jednim važnim priznanjem.

Odluka Vlade RS objavljena je i u “Službenom glasniku RS” 16. novembra, a na snagu je stupila osmog dana nakon objavljivanja.

“To znači da i formalno ispunjavamo sve uslove, zahvaljujući kojima smo proglašeni banjom, odnosno da imamo kompletnu infrastrukturu, ali i prirodni ljekoviti faktor, koji je najbitniji i krucijalni uslov za dobijanje ovog statusa”, pojasio je Aleksandar Radošević, generalni dirketor ZTC “Banja Vrućica”.

U “Banji Vrućici” ne kriju zadovoljstvo zbog činjenice da su, odlukom Vlade RS, prvi dobili zvaničan status banje u Republici Srpskoj.

“Ponosni smo zbog činjenice da smo, od sedam banja u RS, prvi prošli proces registracije”, naglasio je Radošević.

Inače, kompleks “Banje Vrućice” je po površini najveći zdravstveno-turistički kapacitet u Bosni i Hercegovini. “Banja Vrućica” bogata je prirodnim ljekovitim faktorom, odnosno termomineralnom vodom, koja se koristi u terapeutske svrhe, a za čije se blagotvorno dejstvo nadaleko čulo.

Uređena infrastruktura i odgovarajući turistički, ugostiteljski i zdravstveni objekti s konkretnom ponudom su u službi zdravlja, odmora, sportskih, preventivnih i korektivnih aktivnosti za populaciju razne životne dobi, što ujedno predstavlja i zakonski osnov za proglašenje banjom.

U odluci Vlade Republike Srpske, između ostalog, navodi se da se na geografskom području “Banje Vrućice” nalazi prirodni ljekoviti faktor, termomineralna voda s ljekovitim svojstvima, utvrđenim elaboratom odgovarajuće ustanove.

ZTC “Banja Vrućica” raspolaže objektima turističke infra i supra strukture, gdje, između ostalog, spadaju četiri hotela ukupnog kapaciteta 1.000 kreveta, različiti ugostiteljski objekti za ishranu i piće, wellness centar, kongresne dvorane, sportski tereni, tematski parkovi i staze za šetanju u ukupnoj dužini od sedam kilometara, otvoreni bazen s pratećom infrastrukturom i zatvoreni banjski bazen s hidromasažnim kadama i saunama.

(Nezavisne)

Pomozimo Predragu Duronjiću da pobijedi bolest

Predragu Duronjiću iz Banjaluke je, zbog dugogodišnje bolesti, potrebna transplatacija bubrega i pankreasa koja se radi u italijanskom gradu Padova. Za transplataciju je potrebno 75.000 evra plus put i boravak u Italiji. Porodica i prijatelji mole sve humane ljude da pomognu u sakupljanju novčanih sredstava kako bi ovaj momak pošao na liječenje u Italiju. Otvoren

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.

EVO KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE Objavljena dugoročna prognoza

Meteo portal “Severe Weather Europe” objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis “AccuWeather” danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće. Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa “AccuWeathera” u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima

Počela sanacija gradskih ulica

U okviru redovnog održavanja gradskih saobraćajnica, ovih dana je počela sanacija gradskih ulica, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. “Konstatovali smo gdje su najveća oštećenja koja ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja i krenuli u privremenu sanaciju oštećenih saobraćajnica tzv. hladnom asfaltnom masom”, istakao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić. On pojašnjava, da u ovom periodu

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.