Vijesti 11.10.2021.

JOŠ NEMA OPTUŽNICE: MUP podnio izvještaj o zloupotrebama u ŠG Borja prije pola godine

ČITANJE: 5 minuta

Istraga protiv funkcionera i radnika Šumskog gazdinstva Borja mjesecima tapka u mjestu i očigledno je da uskoro neće biti optužnice, kaže izvor Srpskainfo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske prije šest mjeseci podnijelo je izvještaj protiv sedam osoba, zbog sumnje da su ovo gazdinstvo oštetili za više od milion maraka, piše Srpskainfo.

Izvještaj je tada podnesen protiv Stojana Božića, Zorana Gavrića, Milomira Kršića, Mićka Markovića, Milovana Gotovca, Mladena Markočevića i Srđana Klječanina.

Oni su osumnjičeni za krivična djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, nesavjestan rad u službi, sprečavanje dokazivanja, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i pustošenje šuma.

Materijalna šteta, koja je do tada istragom utvđena, iznosila je 1.003.324 maraka.

Međutim, poslije toga cijela priča je pala u zaborav, a radnici su vraćeni na posao, dok su privatnici nastavili da se bave sječom šume.

Izvor Srpskainfo kaže da je očigledno došlo do zastoja u istrazi i da se očekivalo da će ovaj slučaj mnogo ranije dobiti sudski epilog.

– Tokom policijske istrage prikupljeni su brojni dokazi o krivičnim djelima koje su počinili osumnjičeni. Fotografisane su lokacije gdje je počinjena gola sječa, tako da tu ne treba puno nešto istraživati. Prikazana je šteta oko milion maraka, međutim šteta je mnogo, mnogo veća – istakao je naš sagovornik.

Iako su dokazi očigledni, još nema optužnice protiv osumnjičenih, niti proširenja istrage na još osoba, što su mnogi očekivali.

Da ni poslije šest mjeseci nema optužnice potvrdili su nam i u Okružnom javnom tužilaštvu Doboj.

– Ovo Tužilaštvo intenzivno radi na pribavljanju relevantne dokumentacije i dokaza, a po dostavljenom izvještaju MUP Srpske o počinjenom krivičnom djelu protiv ukupno sedam osoba, zbog sumnje da su na području opštine Teslić u toku 2020. godine, obavljajući poslove u svojstvu odgovornih i službenih lica u Šumskom gazdinstvu “Borja” Teslić, te odgovornih lica u privatnim preduzećima iz Teslića, u sklopu međusobnog poslovnog odnosa, izvršili više krivičnih djela iz privrednog poslovanja, te za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist, a na štetu Šume RS, odnosno ŠG “Borja” Teslić. Na osnovu prikupljene dokumentacije i dokaza, te podnesenog izvještaja o počinjenom krivičnom delu, odlučiće se o daljem toku postupka u cilju donošenja odgovarajuće tužilačke odluke u ovom predmetu – istakli su OJT Doboj.

Kako smo ranije pisali, Stojan Božić je osumnjičen da je počinio brojna krivična djela tokom 2020. godine kao direktor ŠG “Borja”.

On je to počinio na način što je preduzeća “Klječanin Kompani” Teslić i “Drvo Eksport” Teslić, stavio u povoljniji položaj prilikom dobijanja pogodnosti prilikom izvođenja radova u šumarstvu, te kupovine i prometa šumskih sortimenata, iako je znao da ova preduzeća vrše nelegalnu eksplotaciju šume i druge nezakonite radnje, a s tim u vezi nije preduzeo bilo kakve mjere u cilju sprečavanja.

Pored toga, potpisao je interni prijedlog o imenovanju primača i otpremača za odjel 200, RJ Očauš, zatim retroaktivno donio rješenje o imenovanju Markovića i Gotovca, kako bi na taj način pokrio otpremu koje nije bilo.

Gavrić se sumnjiči da je kao rukovodilac RJ Čečava, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora očigledno nesavjesno postupao u vršenju službe iako je bio svjestan da usljed toga može nastupiti veća imovinska šteta, koja je i nastupila, odnosno da je u namjeri da spriječi ili oteža dokazivanje u službenu ili poslovnu ispravu unio neistinite podatke koji se odnose na realizaciju izvođačkog projekta za šumske odjele u RJ Čečava, u kojima je od strane privatnog preduzeća “Drvo Eksport” počinjena bespravna sječa stabala, koje je kasnije radi prometovanja kupilo i transportovalo preduzeće “Klječanin Kompani”.

Milomir Kršić je tokom 2020. godine na području Teslića kao rukovodilac u RJ Očauš, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora očigledno nesavjesno postupao u vršenju službe, iako je bio svjestan da usljed toga može nastupiti veća imovinska šteta, koja je i nastupila.

On je u namjeri da spriječi ili oteža dokazivanje, lažno postavio znak o svojini na nepokretnosti, te u službenu ili poslovnu ispravu unio neistinite podatke. Sve navedeno izvršio je na taj način što je za odjel u RJ Očauš, u cilju prikrivanja neregularnosti u RJ Čečava, sačinio interni prijedlog o imenovanju primača Markovića i otpremača Gotovca kako bi prikrio otpremu iz šumskih odjela u RJ Očauš, za privatno preduzeće “Klječanin Kompani”, a otpreme u stvarnosti nije bilo.

Zatim je sve navedeno uveo u materijalnu knjigu, odnosno knjigu faznog kretanja, u kojoj se nalaze osnovni podaci o sječi, privlačenju i otpremi šumsko-drvnih sortimenata.

Marković i Gotovac se sumnjiče da su izvršili fiktivni prijem i otpremu šumskih sortimenata za preduzeće “Klječanin Kompani”, o čemu je Marković popunio predviđene službene evidencije, prikazujući na taj način lažno činjenično stanje.

Oni su naknadno u krugu firme Nova Borja A.D. Teslić, gdje su se nalazila dva stovarišta sa šumsko-drvnim sortimentima firme “Klječanin Kompani”, šumarskim čekićem žigosali šumsko-drvne sortimente i postavljali pločice za njihovo obilježavanje, iako su znali da navedeni šumski drvni sortimenti ne potiču iz RJ Očauš.

Vraćeni na posao

Radnici Šumskog gazdinstva “Borja”, koji su osmunjičeni da su ovo preduzeće oštetili za više od milion maraka, vraćeni sa na posao, jer je protiv njih obustavljen disciplinski postupak.

Tako su Mićko Markovac, Milovan Gotovac, Zoran Gavrić i Milomir Kršić vraćeni na posao, iako MUP Republike Srpske vodi protiv njih jednu od najvećih istraga do sada, kada je riječ o krađi šuma.

Protiv radnika ŠG “Borja” se vodio disciplinski postupak i oni su bili udaljeni s posla. Međutim, donesena je odluka da se disciplinski postupak privremeno obustavi, odnosno da ne traje dok se ne završi krivični postupak protiv njih. To je automatski značilo njihov povratak na posao.

(SB)

Oznake: ŠG Borja