Politika 07.10.2022.

Još nema rješenja kako sprovesti Šmitovu odluku za nivo FBiH

ČITANJE: 1 minuta

Centralna izborna komisija (CIK) BiH još ne zna kako će sprovesti odluke Kristijana Šmita donesene 2. oktobra, koje se odnose na primjenu rezultata opštih izbora za Federaciju BiH, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare ovog tijela u Sarajevu.
Član CIK-a Željko Bakalar rekao je da je CIK već u izbornoj noći pokušao da analizira Šmitove nametnute odluke, a da su potom pokušali da u dodatnim kontaktima sa OHR-om dobiju pojašnjenja i instrukcije.

“Svjesni smo uloge CIK-a i da ćemo morati donijeti akt prema kojem će se iz kantonalnih skupština delegirati delegati u Dom naroda FBiH”, rekao je Bakalar, konstatujući da bi do potvrđivanja izbornih rezultata trebalo imati precizirana određena rješenja.

On je dodao da je uputstvo CIK-a iz 2018. godine o popunjavanju federalnog Doma naroda Šmitovom odlukom stavljeno van snage i da je potrebno donijeti novo, usklađeno s ovom odlukom.

Član Komisije Vanja Bjelica Prutina rekla je da CIK još nije zauzimao konkretna rješenja u vezi sa sprovođenjem Šmitove odluke i da za to treba vremena.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović istakao je da lično ne pozdravlja ovu odluku Šmita, kao ni tajming u kojem je donijeta.

“Da je ova odluka donesena u maju stranke bi, logično, na listama imale kandidate iz konstitutivnih naroda i reda ostalih čime bi bilo olakšano popunjavanje Doma naroda FBiH”, rekao je Arnautović.

Prema njegovim riječima, u izbornoj noći dobijeno je nešto što treba da okupira CIK 12 časova dnevno, da se bave statistikama, računanjem i drugim potrebnim za dodjelu mandata.

On je konstatovao da će CIK izvršiti ono što mu je zakonom propisano, ali da je sada preče da utvrdi rezultate opštih izbora sprovedenih 2. oktobra.

(Srna)

Oznake: Kristijan Šmit