Svijet 18.07.2020.

JOŠ NEMA SAGLASNOSTI: Prekinut sastanak EU o planu za oporavak od pandemije

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel prekinuo je danas sastanak čelnika zemalja članica EU u punom sastavu i razgovori o sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak nastavljaju se u manjim skupinama, objavio je Michelov glasnogovornik.

Čelnici 27 zemalja članica nastavili su danas u 11 sati sastanak na vrhu na kojem pokušavaju dogovoriti novi sedmogodišnji proračun i plan za oporavak o posljedicama pandemije koronavirusa, prenosi Index.hr.

Michel je danas na početku sastanka predstavio čelnicima svoj novi prijedlog i nakon dva sata plenarni sastanak je prekinut i započele su pojedinačne konzultacije. Očekuje se da će se nakon toga čelnici EU ponovno okupiti u punom sastavu.

U prvom krugu konzultacija Michel je organizirao sastanak s čelnicima Danske, Austrije, Švedske, Nizozemske, Finske, Njemačke, Francuske, Italije, Portugala i Grčke. Na tom sastanku sudjeluje i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Michel je u novom prijedlogu promijenio omjer bespovratnih sredstava i zajmova. Umjesto 500 milijardi bespovratne pomoći sada predlaže 450 milijardi, a umjesto 250 milijardi zajmova sada predlaže 300 milijardi.

Michel tim prijedlogom očito pokušava odobrovoljiti skupnu “štedljivih” zemalja koje se najviše protive ideji da se najveći dio sredstava iz instrumenta EU sljedeće generacije dodjeljuje kao bespovratna pomoć, dok se one zauzimaju da to bude u obliku povoljnih zajmova.

(SB/banjaluka.net)