Vijesti 19.02.2016.

Još uvijek nema dogovora Velike Britanije i EU- Kameron: Uradiću sve što mogu

ČITANJE: 3 minute
kameron
Britanski premijer Dejvid Kameron stigao je na nastavak pregovora sa liderima Evropske unije koji mogu odlučiti sudbinu Velike Britanije u EU.

Nakon noćašnjih maratonskih pregovora koji su bez rezultata prekinuti oko pet sati ujutru, Kameron je izjavio da ima napretka, ali da još uvek nema dogovora.

– Vraćam se unutra i uradiću sve što mogu- dodao je on. Kameron je ponovio da će dogovor biti postignut “samo ako Britanija dobije ono što joj je potrebno”.

Istovremeno, francuski predsjednik Fransoa Oland je, stigavši danas na novu rundu razgovora, naglasio da bi u novim propisima EU za Britaniju trebalo da bude zadržana striktna finansijska regulativa, navodi AP.

Oland je rekao novinarima da još dosta treba da se radi na dogovoru sa Britanijom, uprkos tome što su razgovori potrajali do zore.

On je istakao da Britaniji ne bi trebalo dati “pravo veta ili blokade” i da bi sve države članice EU trebalo da imaju pravila kojima se ograničavaju špekulacije i predupredjuju nove finansijske krize.

-Čekamo odgovor Britanije. Svoje predloge smo izneli- rekao je šef francuske države.

Uoči nastavka očito teških razgovora, novinarima se danas obratio i luksemburški premijer Gzavije Betel, rekavši da prijedlozi koji su trenutno na stolu ne zadovoljavaju sve strane.

-Još nismo završili. Nadam se da ćemo do kraja popodneva imati tekst koji će biti prihvatljiv za sve- kazao je on, prenosi Rojters.

Estonski premijer Tavi Roivas izrazio je uvjerenje da je moguće danas postići pravičan sporazum.

– Razumijem da svi mi slijedimo naše nacionalne interese, ali bi trebalo da imamo na umu da, ako Britanija ode, nećemo postići ništa- istakao je on, dodavši da čvrsto podržava postizanje sporazuma koji će Kameronu omogućiti da britanskom narodu preporuči da glasaju za ostanak u Uniji.

Na samitu Evropske unije u Briselu britanski premijer noćas je razgovarao sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom i predsjednikom Evopske komisije Žan Klod Junkerom do ranog jutra, ali je bez komentara napustio salu.

Lideri EU upozorili su Kamerona da neće dobiti drugu šansu ukoliko ne postigne dogovor na skupu 28 šefova vlada zemalja EU.

Neposredno prije nego što su pregovori prekinuti Tusk je rekao da je postignut određen napredak, ali da ima još mnogo toga da se uradi.

Dvadesetosam lidera EU nadaju se da će danas postići sporazum, ali za to treba da prevazidju razlike u stavovima po pitanjima od socijalnih doprinosa do finansijskih propisa.

Kameron je više puta upozorio da će se, ako ne uspije da obezbijedi dogovor, iz Brisela vratiti sa svim otvorenim opcijama, uključujući i mogućnost da Britanija postane prva zemlja koja će napustiti EU u njenoj 60-godišnjoj istoriji, podsjeća AFP.

On ima četiri ključna zahtjeva – pravo na smanjenje socijalnih doprinosa migrantima, zaštitine mjere za zemlje koje nisu članice evrozone protiv veće integracije te zone, izuzimanje iz napora za zbližavanje Unije i mjere za podsticanje konkurentne pozicije EU.

Neke države članice, prije svega Nemačka, saglasne su sa mnogim od predloženih reformi, ali druge poput Francuske i Belgije protivne su ideji da se Britaniji ustupi bilo kakva vrsta veta nad onima koji žele da nastave sa integrisanjem EU.

(Agencije)