Vijesti 27.01.2017.

Još uvijek nisu prikupljena sredstva: Pomozimo maloj Nikoliji

ČITANJE: 2 minute

Nikoliji Kosić, trogodišnjakinji iz Banjaluke, oboljeloj od cerebralne paralize, potrebna je pomoć dobrih ljudi kako bi otišla na operaciju u Istanbul.

Operativni zahvat košta 24.700 evra i trebalo bi da bude obavljen u Ačibademu, a prema mišljenju ljekara to je možda jedini put i rješenje da Nikolija napravi svoje prve korake.

Radi prikupljanja sredstava za operaciju, biće pokrenut i “M:telov” humanitarni broj 1416 tokom januara, a za uplate je na raspolaganju račun u UniCredit banci – 3383502568081202.

Devizni račun:

SWIFT CODE: UNCRBA22 (UNICREDIT BANK D.D. Bosna i Hercegovina, Poslovnica Banjaluka, I Krajiškog korpusa 39, Banja Luka)

IBAN: BA39 3383 5028 6815 3903

Number of the account (EUR account): 40508564101

Name of the beneficiary in BIH: Tijana Gligić Kosić

“Zbog usporenog motoričkog razvoja i niza komplikacija borimo se svim silama da Nikoliju osposobimo i učinimo da što više bude samostalna djevojčica, da ima zdravo i veselo djetinjstvo i da u budućnosti stane na svoje nogice”, kaže Tijana Gligić-Kosić, majka djevojčice.

Poslije operativnog zahvata veoma je bitan i period rehabilitacije, gdje bi Nikolija morala biti pokrivena fizikalnom terapijom, koju planiraju odraditi u Novom Sadu, a koja zahtijeva odvajanje jednog dijela novca.

Nikolija je rođena kao drugo dijete, prvi blizanac iz dvojajčane blizanačke trudnoće. Zbog prijevremenog poroda i niza komplikacija nakon poroda, pod nadzorom je ljekara od samog rođenja.

U ranom uzrastu postavljena joj je dijagnoza cerebralne paralize (G80 Paralysis cerebralis infantilis), te je uključena u intenzivan fizikalni tretman u Trapistima i u Novom Sadu, a u ovoj godini je u tri navrata rađena autologna transplantacija matičnih ćelija.

Potrebno je da se uradi operatini zahvat selektivna dorzalna rizotomija. Rizotomija je operacija nešto savremenijeg datuma, putem koje se laserski otklanjaju živci koji izlaze iz kičmene moždine i to oni živci koji šalju više impulsa u mišić (hipertoni mišić). Nakon toga tim mišićima se smanjuje tonus.

nikolija

(nezavisne.com)