Politika 15.10.2022.

Josip Juratović: Šmita napadaju Izetbegovićevi podanici

ČITANJE: 2 minute

Poslanik i član Odbora za evropska pitanja Bundestaga Josip Juratović sretan je zbog odluke Evropske komisije da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo u EU.

Odluka će biti poznata u decembru, a Juratović za “Avaz” kaže da je interesantno da u BiH nema nikakvog oduševljenja tom viješću, pogotovo ne u politici.

– To potvrđuje moju dugogodišnju tezu da veliki dio političkih elita i moćnika uopšte ne želi ući u EU. U političkim redovima u BiH vlada sindrom “Sanader”, jer na putu ka EU funkcionišu demokratske institucije i pravni sistem, a to za mnoge od njih znači da će se naći pred sudom i odgovarati za korupciju, nepotizam, krađe – kaže Juratović.

Napade na Kristijana Šmita smatra dodatnim dokazom da politike na vlasti ne žele evropski put, jer je Šmit počeo raditi posao koji su oni godinama izbjegavali.

– Moj san je da BiH dobije realnu šansu, uz poštivanje demokratskih pravila. Naša uloga je da podržimo upravo ta demokratska pravila i zbog toga podržavam Šmita. On je pred teškim zadatkom jer je sistem dosta komplikovan, ali je na pravom putu – kaže Juratović.

Najžešći napadi na Šmita dolaze iz Demokratske fronte, a Juratović je uvjeren da ta stranka samo radi posao za druge.

– Oni već dugo dijele uloge u BiH, pa kad jedan uđe u probleme, onda nastupa drugi. Mnogo je poštenih ljudi i političara u BiH, ali ova hajka pojedinaca na Šmita, pod utjecajem Izetbegovićevih podanika, vodi se zbog strepnje od ulaska BiH u EU – ističe Juratović.

Dodaje da će Njemačka poštovati volju naroda na izborima, ali i raditi na tome da profunkcioniše institucije BiH.

– Do sada se previše vjerovalo trojici samozvanih nacionalnih poglavica. Jedan je sada otišao, drugi nije uspio, treći nema šanse, tako da se politička situacija u BiH ipak mijenja.

(N.S)