Region 30.12.2020.

JOSIP STIPČEVIĆ, SEIZMOLOG: Biće još naknadnih potresa, uglavnom neosjetnih, ali i par ozbiljnijih

ČITANJE: 3 minute

Biće još puno naknadnih potresa od kojih će većina proći bez da ih većina ljudi na širem području zamijeti, no neki će biti i jači, kao dva u srijedu ujutro pa ćemo se svi još neko vrijeme tresti i strahovati, rekao je za Index seizmolog dr. sc. Josip Stipčević s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Koliko će trebati da naknadni potresi oslabe ispod 4?

Stipčević kaže da modeli pokazuju da će nakon glavnog potresa broj naknadnih potresa brojem i jačinom s vremenom u prosjeku eksponencijalno padati.

“To sada očekujemo. Prije dva dana imali smo potrese koji su prethodili onom glavnom u utorak”, rekao je.

“Vjerujemo da tako jakih više neće biti. Oni bi se, kao i u slučaju zagrebačkog iz ožujka, trebali smirivati. Naravno, proći će tjedni pa i mjeseci dok se područje ne stabilizira. U tom razdoblju sigurno će biti još trešnji tla”, dodao je.

Što možemo očekivati u sljedećim tjednima?

Budući da tlo stalno podrhtava, ljude u pogođenoj regiji zanima koliko se često i koliko jakih potresa jačih od 4 ili 5 po Richteru, kakvi su se osjetili u srijedu, može očekivati nakon ovoga razornog od 6.2.

“Oni će sigurno biti relativno česti. Moglo bi ih biti dvadesetak magnitude veće od 4, a nekoliko bi ih moglo biti magnitude oko 5. U prosjeku se obično nakon jakog potresa kakav je bio u utorak, dogodi još barem jedan jak. No ova potresna serija do sada se ponaša pomalo neuobičajeno. Imali smo prvo predpotrese koji su se dogodili u ponedjeljak, a potom jedan glavni u srijedu. Važno je naglasiti da će sigurno biti još jačih potresa. Vrlo vjerojatno više neće biti tako jakih udara kakav je bio u utorak, mada se to ne može u potpunosti isključiti. Mi stalno ponavljamo da još nije sve gotovo. Bit će još jačih potresa koji bi mogli oštetiti zgrade koje su već oštećene. To bi moglo uzrokovati još urušavanja i još žrtava tako da treba biti na oprezu”, poručio je naš seizmolog.

Teško je prognozirati koliko će vremena trebati da jačina jačih naknadnih potresa padne ispod 4, no Stipčević smatra da će sigurno trebati još nekoliko mjeseci da se stanje dovoljno stabilizira i da oni postanu rijetki.

“Vidjeli smo da smo nakon zagrebačkog potresa još nekoliko mjeseci svi bili na iglama. Oni će s vremenom biti sve rjeđi i slabiji, no u narednih nekoliko tjedana svakodnevno će biti nekih koje ćemo osjetiti”, tumači.

Mogu li potresi u Zagrebu i u Pokupskom utjecati jedan na drugi?

Stanovnike Zagreba koji su doživjeli jak potres u ožujku, a ovih dana osjećaju i efekte potresa kod Petrinje i Gline, zanima kolika povezanost postoji između ta dva rasjeda i niza potresa – mogu li potresi u jednom rasjedu biti okidači potresa u drugom.

(index.hr)