JOVAN MALJOKOVIĆ I BALKAN SALSA BEND Veličanstveno putovanje etno-džez svijetom

Često u novinskim izvještajima opisi poput veličanstveno, prelijepo, jedinstveno, nezaboravno zvuče kao ofucane fraze, ali ponekad zaista ne postoje druge riječi kojima bismo opisali neki događaj.

Jedan takav je i koncert poznatog beogradskog džez saksofoniste, kompozitora i aranžera Jovana Maljokovića i njegovog “Balkan salsa benda”, održan proteklog vikenda u Banskom dvoru Kulturnom centru, na veliku radost i zadovoljstvo publike, ali i muzičara koji nisu krili uzbuđenje što su osjetili da su svojim kompozicijama došli do srca publike. Koncert je dio zvaničnog programa obilježavanja Dana grada Banjaluka i manifestacije “Proljeće u Banjaluci” i još jedan događaj koji podsjeća na novu energiju Banskog dvora.

Maljoković je sa svojim orkestrom nastupao na svim domaćim i brojnim festivalima u Evropi, stigli su čak i do Kube, a posebno je srećan što je pred banjalučkom publikom ponovo poslije više od osam godina.

Baš kao i većini muzičara, sala Banskog dvora im je predivna. Svirali su dosta novih kompozicija sa pretposljednjeg albuma “Vrelina”, ali i sa posljednjeg, koji je izašao prije dva mjeseca, “Duša tanana”, na kojem su gosti bili mlade snage Nikola Rokvić i Dušan Svilar, kao i stari as Neša Galija.

Jedan od najplodnijih džez muzičara objašnjava da je etno-džez album  “Duša tanana” prožet osjećanjima duše srpske, balkanske, koju on opisuje kao finu, tananu.

Poslije koncerta govorio je i o svom životnom i muzičkom iskustvu. On i njegov bend predstavljali su Srbiju na brojnim evropskim džez festivalima. Izdvajaju se nastupi na Rottnjeil Jazz Festival-u (Njemačka), festivalima kultura u Beču i Luksemburgu, Festivalu Django Rajnhart (Reinhardt) kraj Pariza i, naravno, na prestižnom Montreudž Jazz Festivalu (Švajcarska), gdje je oko 2000 ljudi kraj koncerta dočekalo na nogama. Godine 2004. su, muzički, predstavljali SCG na Olimpijskim igrama u Atini.

– Kada godinama putujete po svetu, u vama se sakupi mnogo životnog i muzičkog iskustva i mnogo muzike. Imao sam sreću da u mladosti upoznam najbolje beogradske džez muzičare i od njih sam učio. Svirao sam na mnogo festivala po Evropi i, zahvaljujući Lali Kovačevu, koji je imao jedan uspešan bend, stekao sam mnogo iskustva – priča Maljoković, koji svira prepoznatljivu muziku.

Kad se sakupi toliko muzike u glavi, možete, objašnjava on, da polako slažete neke periode, jedan po jedan.

– Dosta sam radio i etno muziku jer mislim da je veoma bitno da se naša muzika čuje, a posebno kada svirate u inostranstvu, morate biti originalni. Volim da sviram i fank, a moram da priznam da sam zaljubljen u soul muziku zato što sam to godinama svirao sa najboljim muzičarima. U suštini, uživam, imam odličan orkestar, lepo se slažemo i sviramo, a nema ništa lepše nego imati takvu ekipu – ističe Maljoković i priznaje da im je kontakt sa publikom jako važan.

Članovi  njegovog  “Balkan salsa benda” su Nemanja Banović, truba, Goran Potić, gitara, Cvijetin Trifković, bas gitara, Miodrag Maljoković, bubnjevi, Anđelka Simić, vokal, i Dušan Sarić, klavijature.

Mladim ljudima koji se bave muzikom savjetuje da prikupljaju iskustvo, da bi kasnije mogli da se bave onim što vole, baš kao što je i on uradio.

– Celi život sam imao sreću da sviram onu muziku koju želim. Nikad se nisam povodio za nekim stilovima koji su trenutno bili moderni. U srcu sam ostao džez muzičar, a normalno je da se džez muzika razvija i uvek je pod uticajem raznih stilova muzike. A moram vam reći da, kao što su Kubanci uspeli da se probiju i da se taj latinski džez svira svuda po svetu, tako i naša balkanska muzika sada uspeva da osvaja svet. U Njujorku mnoge grupe sviraju balkansku muziku – naglašava on.

Muzika je za njega  nešto prefinjeno, može da oblikuje parove ljude koji mogu da osjete neke duboke emocije.

Valjevski džez festival

Maljoković je jedan od osnivača Valjevskog džez festivala. Ovaj festival traje već dvadeset pet godina i jedini je u Srbiji koji okuplja isključivo domaće džez muzičare.

Svirao je na brojnim albumima poznatih domaćih pop i rok izvođača. Oliver Mandić, Zdravko Čolić, “Bijelo dugme”, “Vampiri”, “Piloti”… samo su neki od njih. Četiri godine bio je solista u orkestru Gorana Bregovića, sa kojim je nastupao na najznačajnijim evropskim scenama.

(Glas Srpske)

11. PO REDU U subotu “Veče Petrovčana”

Zavičajno udruženje Petrovac organizuje 11. po redu “Veče Petrovčana” u Banjaluci, koje će biti održano u subotu, 28. aprila, u restoranu “Aquana”, s početkom u 19 časova.

BORAC: Da nas “Borik” sutra nosi!

Borac m:tel i Vogošća su remizirali u prvom meču četvrtfinala Kupa BiH (25:25), a sutra je revanš meč u kojem Borac traži priliku da ove sezone doda još jedan trofej.

“Prointer” predstavio projekat na najvećoj IT konferenciji u regionu

Pod sloganom “Make IT cLoud” osmo izdanje najveće IT konferencije u Bosni i Hercegovini, “Microsoft NetWork”, održano je u Neumu od 18. do 20. aprila, a jedan od svojih projekata prisutnima je predstavila i kompanija “Prointer ITSS” iz Banjaluke. Kao zlatni sponzor konferencije, ova IT kompanija upotpunila je i sam program predstavljanjem studije slučaja koju

AMBASADA SAD: Matvijenko iznijela lažne i neutemeljene optužbe

Lažne i neutemeljene optužbe koje je iznijela predsjedavajuća Valentina Matvijenko ne zavrjeđuju posebno komentarisanje, rečeno je iz Ambasade SAD-a u BiH nakon jučerašnjeg obraćanja predsjednice Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

RADOJIČIĆ: Budžet raste za više od 10 miliona KM

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da se Nacrtom rebalansa gradskog budžeta za ovu godinu budžetski okvir povećava za oko 10 miliona KM u odnosu na dosadašnji, koji iznosi oko 134 miliona KM.