JOVAN MALJOKOVIĆ I BALKAN SALSA BEND Veličanstveno putovanje etno-džez svijetom

Često u novinskim izvještajima opisi poput veličanstveno, prelijepo, jedinstveno, nezaboravno zvuče kao ofucane fraze, ali ponekad zaista ne postoje druge riječi kojima bismo opisali neki događaj.

Jedan takav je i koncert poznatog beogradskog džez saksofoniste, kompozitora i aranžera Jovana Maljokovića i njegovog “Balkan salsa benda”, održan proteklog vikenda u Banskom dvoru Kulturnom centru, na veliku radost i zadovoljstvo publike, ali i muzičara koji nisu krili uzbuđenje što su osjetili da su svojim kompozicijama došli do srca publike. Koncert je dio zvaničnog programa obilježavanja Dana grada Banjaluka i manifestacije “Proljeće u Banjaluci” i još jedan događaj koji podsjeća na novu energiju Banskog dvora.

Maljoković je sa svojim orkestrom nastupao na svim domaćim i brojnim festivalima u Evropi, stigli su čak i do Kube, a posebno je srećan što je pred banjalučkom publikom ponovo poslije više od osam godina.

Baš kao i većini muzičara, sala Banskog dvora im je predivna. Svirali su dosta novih kompozicija sa pretposljednjeg albuma “Vrelina”, ali i sa posljednjeg, koji je izašao prije dva mjeseca, “Duša tanana”, na kojem su gosti bili mlade snage Nikola Rokvić i Dušan Svilar, kao i stari as Neša Galija.

Jedan od najplodnijih džez muzičara objašnjava da je etno-džez album  “Duša tanana” prožet osjećanjima duše srpske, balkanske, koju on opisuje kao finu, tananu.

Poslije koncerta govorio je i o svom životnom i muzičkom iskustvu. On i njegov bend predstavljali su Srbiju na brojnim evropskim džez festivalima. Izdvajaju se nastupi na Rottnjeil Jazz Festival-u (Njemačka), festivalima kultura u Beču i Luksemburgu, Festivalu Django Rajnhart (Reinhardt) kraj Pariza i, naravno, na prestižnom Montreudž Jazz Festivalu (Švajcarska), gdje je oko 2000 ljudi kraj koncerta dočekalo na nogama. Godine 2004. su, muzički, predstavljali SCG na Olimpijskim igrama u Atini.

– Kada godinama putujete po svetu, u vama se sakupi mnogo životnog i muzičkog iskustva i mnogo muzike. Imao sam sreću da u mladosti upoznam najbolje beogradske džez muzičare i od njih sam učio. Svirao sam na mnogo festivala po Evropi i, zahvaljujući Lali Kovačevu, koji je imao jedan uspešan bend, stekao sam mnogo iskustva – priča Maljoković, koji svira prepoznatljivu muziku.

Kad se sakupi toliko muzike u glavi, možete, objašnjava on, da polako slažete neke periode, jedan po jedan.

– Dosta sam radio i etno muziku jer mislim da je veoma bitno da se naša muzika čuje, a posebno kada svirate u inostranstvu, morate biti originalni. Volim da sviram i fank, a moram da priznam da sam zaljubljen u soul muziku zato što sam to godinama svirao sa najboljim muzičarima. U suštini, uživam, imam odličan orkestar, lepo se slažemo i sviramo, a nema ništa lepše nego imati takvu ekipu – ističe Maljoković i priznaje da im je kontakt sa publikom jako važan.

Članovi  njegovog  “Balkan salsa benda” su Nemanja Banović, truba, Goran Potić, gitara, Cvijetin Trifković, bas gitara, Miodrag Maljoković, bubnjevi, Anđelka Simić, vokal, i Dušan Sarić, klavijature.

Mladim ljudima koji se bave muzikom savjetuje da prikupljaju iskustvo, da bi kasnije mogli da se bave onim što vole, baš kao što je i on uradio.

– Celi život sam imao sreću da sviram onu muziku koju želim. Nikad se nisam povodio za nekim stilovima koji su trenutno bili moderni. U srcu sam ostao džez muzičar, a normalno je da se džez muzika razvija i uvek je pod uticajem raznih stilova muzike. A moram vam reći da, kao što su Kubanci uspeli da se probiju i da se taj latinski džez svira svuda po svetu, tako i naša balkanska muzika sada uspeva da osvaja svet. U Njujorku mnoge grupe sviraju balkansku muziku – naglašava on.

Muzika je za njega  nešto prefinjeno, može da oblikuje parove ljude koji mogu da osjete neke duboke emocije.

Valjevski džez festival

Maljoković je jedan od osnivača Valjevskog džez festivala. Ovaj festival traje već dvadeset pet godina i jedini je u Srbiji koji okuplja isključivo domaće džez muzičare.

Svirao je na brojnim albumima poznatih domaćih pop i rok izvođača. Oliver Mandić, Zdravko Čolić, “Bijelo dugme”, “Vampiri”, “Piloti”… samo su neki od njih. Četiri godine bio je solista u orkestru Gorana Bregovića, sa kojim je nastupao na najznačajnijim evropskim scenama.

(Glas Srpske)

Dva aviona WizzAir-a sletjela u Banjaluku

Avioni WizzAira sletjeli su danas na Aerodrom Banjaluka umjesto na tuzlanski aerodrom. Oba aviona danas u poslijepodnevnim časovima na letovima iz Beča i Hana nisu mogli sletjeti na Aerodrom Tuzla zbog guste magle. Magla je preovladavala tokom čitavog dana na području pomenutog aerodroma, pa su avioni odletjeli za Budimpeštu, a nešto više od sat i

Banjalučanka Bosa Frašto nekoliko puta opljačkana u svom stanu

Devedesetogodišnja Banjalučanka Bosa Frašto nekoliko puta je, kako tvrdi, opljačkana u svom stanu, a tokom posljednjeg razbojništva, koje se desilo za vikend, dvojica maloljetnika zaključala su je u sobu, zbog čega je policija morala razbiti staklo kako bi je oslobodila. Kako je ispričala za “Nezavisne”, u svim pljačkama učestvovao je isti maloljetnik, koji joj je

OSTALI GRADOVI SE GUŠE Banjaluka “diše” punim plućima

Kvalitet vazduha u Banjaluci tokom novembra bio je šest puta bolji nego u istom mjesecu 2016. godine, kada se najveći grad u RS grijao na staru toplanu, koja je koristila mazut, pokazuje analiza gradskog Odjeljenja za komunalne poslove. Tako je, na primjer, srednja mjesečna vrijednost sumpor-dioksida u novembru 2016. godine, u vrijeme kad se grad

Nikolina Makivić i Prointer za podršku mladim talentima

Kompanija Prointer ITSS u novom promotivnom spotu je naglasila značaj ulaganja u nauku i mlade talente. Junak nove video priče je Banjalučanka Nikolina Makivić koja kao istraživač na doktorskim studijama u Parizu radi na projektu unapređenja baterija. Stipendiju za njeno školovanje na čuvenoj Sorboni dala je upravo kompanija Prointer ITSS iz Banjaluke. Mlada naučnica se

GLUMAC LJUBIŠA SAVANOVIĆ: Bitno je znati ko smo i šta smo

Spremao sam se pola godine prije početka snimanja istražujući taj period srpske i svjetske istorije, kao i lik i djelo Dragutina Dimitrijevića Apisa, kojeg sam igrao u filmu i seriji. Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” banjalučki glumac Ljubiša Savanović nakon beogradskih premijera filma “Kralj Petar I”. GLAS: Bili ste na premijeri u

Emotivni susret prošlosti i sadašnjosti u Narodnom pozorištu RS

Predstava “Žensko srce u šinjelu” u režiji Mirjane Karanović, odigrana je premijerno za Republiku Srpsku u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Ovom predstavom tri glumice Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović, obilježile su 100 godina od potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu i na svoj način stvorile susret prošlosti i sadašnjosti. Emotivna priča o životima

PORESKA UPRAVA RS Računi pod budnim okom inspektora

Poreski obveznici u Srpskoj poprilično su nedisciplinovani kada je riječ o evidentiranju prometa putem fiskalnih kasa, zbog čega će izdavanje računa u narednom periodu biti pod budnim okom inspektora Poreske uprave RS. Inspektori su za deset mjeseci ove godine obavili 2.993 kontrole i u čak 1.200 slučajeva utvrdili nepravilnosti. Iz Poreske uprave je saopšteno da