JOVANA BUDIŠA Rukomet ispunjava moj život

Ljubav prema rukometu i Borac, kao jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva u BiH koji je iznjedrio more vrhunskih sportista, “krivci” su za to što se veliki broj mladih ljudi odlučuje da trenira najpopularniji sport u gradu na Vrbasu.

Tom logikom vodila se i Jovana Budiša, nekada talentirana rukometašica, a danas jedna od najperspektivnijih rukometnih sutkinja u Republici Srpskoj i BiH.

Banjalučanka, koja će tek ovoga ljeta postati punoljetna, već uveliko je prepoznatljivo lice na rukometnim terenima.

“Banjaluka je grad rukometa, Borac ponos grada, a mi smo navijači Borca. Baš tako je sve počelo, kao mala išla sam redovno na utakmice RK Borca. Možda to ne bi bilo tako da moj stric Draško Budiša nije vodio ekipu Borca, zato kažem da je on zaslužan što rukomet ispunjava moj život”, počela je svoju zanimljivu priču Jovana.

Rukometnu karijeru počela je u ŽRK Borac, da bi potom prešla u ŽORK Omladinac, s kojim je osvojila Drugu ligu RS i izborila plasman u Prvu ligu.

Prije tri godine je sa kolegicom Lanom Knežević, još jednom svestranom Banjalučankom, došla na ideju da se oproba kao rukometni sudija, a nedavno su morale donijeti odluku, igrati ili suditi.

“Koliko sam bila srećna, toliko sam i tužna. Moja partnerica Lana, koja je takođe igrala sa mnom u Omladincu, i ja smo morale da odlučimo. Na kraju smo izabrale suđenje i nismo se pokajale, iako nam nedostaje igra”, ističe ambiciozna Budiša i nastavlja:

“Kako su utakmice prolazile, mi smo sve više postajale zaljubljenice u suđenje. Danas sudimo Prvu ligu RS. Neću biti skromna, naravno, jedva čekamo da se okušamo u Premijer ligi BiH.”

Sudijski par Budiša – Knežević brzo je pobrao simpatije javnosti. Poseban motiv imaju kada sude muškarcima, koji se, prema riječima mlade Banjalučanke, malo plaše kada im sude žene.

“‘Sudi nam ženski par, pa gdje to ima’, rečenica je koju sam čula više puta. Mislim da se muškarci malo i plaše kada im žene sude, ali nemaju razloga, jer nama je lakše suditi njima nego ženama. Smatram da su komentari više iz neke svakodnevne navike i nadam se da će ta diskriminacija što se tiče ženskih sudijskih parova prestati”, zaključila je naša sagovornica.

Jovana, pored suđenja, ne zapostavlja ni školske obaveze. Uspješno pohađa treći razred Tehničke škole u Banjaluci (smjer tehničar mašinske energetike), a uz to već devet godina igra folklor u ANIP “Veselin Masleša”.

(nezavisne)
TRADICIONALNA KOTLIĆIJADA Zadatak – priprema najboljeg ribljeg parikaša

Javna ustanova Sportski centar „Borik“ i Banjalučka pivara u subotu, organizuju po 16. put tradicionalnu manifestaciju Kotlićijada „Borik Nektar 2019“. Kako su najavili, svečano otvaranje manifestacije je zakazano za 10 časova u parku sportske dvorane „Borik“, a proglašenje pobjednika u 14 časova. Tematski zadatak ovogodišnje kotlićijade je riblji paprikaš u tradicionalnom kotliću. Kao i prošle

Ambasada SAD opremila multimedijalnu biblioteku

Kancelarija Ambasade SAD Banjaluka donirala je kancelarijsku opremu Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi. Brojne stolice, stolove, veliki televizor, računar, kamere i fotoaparate, koji su nekada bili dio prostora starog Američkog kutka, sada će koristiti učenici ove srednje škole. Lija Tiz, direktor Odjela za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u BiH, rekla je da su odabrali upravo ovu

UKRUPNJAVANJE: SRS Milanka Mihajlice kolektivno pristupila PDP-u

„Drago mi je što je postignuta velika saglasnost o ulasku Srpske radikalne stranke Republike Srpske u Partiju demokratskog progresa, koja bi bila politička, organizaciona, kadrovska i pravna integracija“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka delegacija dvije stranke povodom integrisanja SRS RS u PDP. Borenović je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom sa korektnim,

2.000 maturanata na manifestaciji ”Dan otvorenih vrata”

Manifestacija ”Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci” 19. aprila 2019. godine okupila je oko 2.000 maturanata iz više gradova i opština Republike Srpske, koji su imali priliku da dobiju sve važne informacije o studijima koji se izvode na fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

Otvorena izložba dokumenata iz fonda Slobodana Penezića Кrcuna

U Banskom dvoru danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Mleko i krv“ – Iz ličnog fonda Slobodana Penezića Кrcuna, autora Željka Markovića. Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić kazao je da je postavka izložbe u Banjoj Luci plod višedecenijske saradnje između tog i Istorijskog arhiva u Užicu na polju izdavačko-izložbene djelatnosti. Autor izložbe Željko Marković

ČUBRILOVIĆ: Saradnja NSRS i Saveza opština i gradova donosi dobre rezultate

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament partner Savezu opština i gradova Republike Srpske i pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije jer takva saradnja donosi dobar rezultat u interesu građana. “Želimo i da imamo što češću komunikaciju i pojedinačno s lokalnim zajednicama i sa Savezom. To znači