Magazin 22.01.2016.

Jovana Raljić na koncertu u Hradec Kralovu: Rame uz rame sa češkim umjetnicima

ČITANJE: 2 minute
jovana raljic
Banjalučka violinistkinja, Jovana Raljić, nastupila je u češkom Hradec Kralovu sa simfonijskim orkestrom iz ovog grada, pod dirigentskom palicom Martina Zigharta iz Beča.

Ona je svirala Mendelson violinski koncert zajedno sa još četrdesetak umjetnika, što je veliko priznanje za mladu Banjalučanku koja je do sada učestvovala na više od 300 koncerata širom bivše Jugoslavije i Evrope.

Publika u češkom Hradec Kralovu ispratila je ovaj koncert sa ovacijama, a Jovana je podijelila emocije sa nastupa, kao i saradnjom sa umjetnicima iz Češke.

– Osjećaj je bio divan, jer sam kroz Mendelsona mogla izraziti svoje emocije na najljepši način. Bogatija sam za novo iskustvo, jer mi je rad sa češkim orkestrom dao veliku slobodu na sceni – kazala je ova talentovana violinistkinja.

Ono što ističe kao posebno iskustvo i veliku čast, je saradnja sa svjetski priznatim dirigentom Martinom Zighartom.

– Naučila sam mnogo i od Martina Zigharta koji je dirigent Linc opere i bivši solo čelista Bečkih simfoničara. On je i najzaslužniji što sam nastupila u Češkoj, jer je gledao moje nastupe u Gracu, nakon čega me pozvao da ostvarimo saradnju – rekla je Jovana.

Ona je trenutno na trećoj godini muzičke akademije u Gracu, gdje takođe redovno nastupa, a uskoro je očekuju gostovanja u Švajcarskoj, te internacionalnom takmičenju Jeunesse Musicale u Beogradu.

– Studije idu dobro i zadovoljna sam svojim napretkom, a posebno saradnjom sa profesoricom Silvijom Marković koja je odličan pedagog i moja velika inspiracija – priča Jovana.

Nastupala je više puta i sa Internacionalnim omladinskim orkestrom iz Njemačke među stotinu muzičara iz cijelog svijeta, a svirala je i sa finskim orkestrom “Lapeenranta City Orchestra” na mađarskom festivalu Zempleni.

U grčkom Volosu je prošle godine učestvovala na prestižnom festivalu “Evmelia” koji je okupio eminentne orkestre, soliste i dirigente iz čak 13 zemalja.

Dugi niz godina bila je prva violina Banjalučke filharmonije za koju je vežu lijepe uspomene.

– Nisam u posljednje vrijeme s njima nastupala, ali mislim da bi to bio lijep koncert i već imam repertoar koji bih mogla prezentovati s njima – poručuje Jovana.

Karijeru počela u “Vrapčićima”

Jovana je svoju karijeru počela u banjalučkom dječijem horu “Vrapčići”, a dva puta je trijumfovala na Đurđevdanskom festivalu u Banjaluci i jednom na banjalučkom festivalu “Prvi aplauz”. Učestvovala je i u srpskom šou programu “Ja imam talenat” gdje je stigla do polufinala.

(Glas Srpske)