Politika 17.05.2021.

JOVIČIĆ (DNS): SNSD demontirao Vojsku Republike Srpske, a sad bi da mobiliše

ČITANJE: 1 minuta

Izjava Milorada Dodika da je veoma brzo moguće ponovo mobilisati Vojsku Republike Srpske vrhunac je licemjerstva i zavaravanja javnosti. Upravo su Dodik i SNSD svojevremeno bjesomučno vodili kampanju „Vojsko, voljno!“, s ciljem ukidanja redovne vojne obaveze, odnosno demontiranja tada postojeće Vojske RS. I ne samo to, Dodik je tada i javno pozivao regrute da se ne odazivaju pozivima za vojsku i da tuže državu zbog toga, ukoliko budu usvojeni zakoni o odbrani i Vojsci Republike Srpske, koji predviđaju obavezno služenje vojnog roka, izjavio je Radislav Jovičić, potpredsjednik DNS-a.

– “Ako takav zakon bude usvojen, tražićemo da ga ljudi ne poštuju i sve one regrute koji ne žele da služe vojsku uputićemo na tužbe koje će sigurno dobiti, jer imaju ustavno pravo da ne služe vojni rok” – govorio je tada Dodik. Trebamo li Vas, gospodine Dodik, podsjećati da je ubrzo nakon toga došlo do formiranja Oružanih snaga BiH?! Ili vas iz SNSD treba da ponovo podsjećamo da ste pisali pisma NATO i tražili da BiH bude njegov punopravni član, pa čak nudili i vojne baze na teritoriji BiH – dodaje Jovičić, saopšteno je iz DNS-a.

– Takve deklaracije upućivali ste Narodnoj skupštini Republike Srpske samo par godina nakon bombardovanja SR Jugoslavije od strane NATO. Narod, gospodine Dodik, ne zaboravlja ko je kad i šta govorio i radio, a ko ima istrajan i čvrst nacionalni stav. Na kraju, umjesto što ovakvim izjavama obmanjujete i zavaravate narod, pozivamo Vas da javno iznesete sadržaj ANP-a koji ste potpisali, približavajući nas korak dalje ka NATO-u, što skorašnje vojne vježbe na Manjači i potvrđuju – zaključio je potpredsjednik DNS-a.

(SB)