Politika 10.01.2022.

Jovičić: Džaferović živi u dalekoj prošlosti

ČITANJE: 3 minute

“Gospodin DŽaferović očigledno živi u prošlosti zaboravljajući da je osnivač njegove partije bio u jedinici koja je imala nacističke ideje, Handžar diviziji, koja je pod okriljem nacističke NJemačke vršila zločine nad pripadnicima naroda koji on sada optužuje za nacizam”, kazao je Radislav Jovičić, potpredsjednik DNS-a.

Jovičić smatra da je i sam Džaferović komandovao jedinicom koja je djelovala zajedno sa ozloglašenom jedinicom El Mudžahid koja je, kako naglašava, ritualno osijecala glave srpskom življu čineći brojne zločine.

“Na djelu je, dakle, klasična zamjena teza. Ovim ne želimo da optužujemo čitav narod ili grupu za bilo šta, već isključivo izdvajanmo pojedince koji su krivci. Srpski narod je slobodarski i platio je visoku cijenu u borbi protiv nacizma i fašizma u proteklom vijeku i najmanje što možemo očekivati jeste da se poštuju žrtve koje se broje u stotinama hiljada.- ističe gospodin Jovičić, potpredsjednik DNS-a”, kaže Jovičić.

On naglašava da devetog januara, kada je proglašena Republika Srpska, nije počinjen niti započet bilo kakav zločin.

“Nećemo dozvoliti da bilo ko to tvrdi. 9. januara je formirana Republika Srpska ne da bi se činio zločin, nego baš da bi se sprečilo ponovno stradanje i genocid nad Srbima. Pustite vi naš narod da sam riješi da li će podržati gospodina Dodika ili ne, a za to će imati priliku na ovogodišnjim izborima. Ja vjerujem da je naš narod sit uzajamnog optuživanja i mržnje koju siju najviši predstavnici vlasti BiH. Gospodin DŽaferović, ovakvim pristupom ne samo da ruši BiH u koju se kune, nego i pomaže Dodiku da ostane na vlasti. Ovo se sve više čini kao njihov dogovor i prebacivanje loptice jedan drugom. Ako mu Dodik toliko smeta zašto su formirali zajedničku vlast sa SNSd-om? Izgleda sa su njihovi lični interesi najvažniji a da nacionalizam samo zloupotrebljavaju igrajući predstavu za građane. S obzirom na mjesto na kome se gospodin DŽaferović nalazi i na težinu riječi i optužbi koje je iznijeo, pozivam nadležne organe na nivou BiH i Republike Srpske da ga pozovu na odgovornost zbog javno izgovorene riječi i kršenja odredbi Krivičnog zakona BiH, koji zabranjuje govor mrže. A ako poređenje čitavih jedinica policije i čitavog entiteta sa ubicama nije govor mržnje, onda je sve dozvoljeno. Niste dostojni funkcije koju obavljate, ni vi ni bilo ko drugi ko ima ovakvu retoriku i ko vodi ovakvu politiku”, kaže Jovičić.

On je rekao da su potrebni ljudi koji pozivaju na suživot oprost i bolju budućnost.

“Nemojte nam vi takvi držati moralne lekcije i učiti nas ponašanju. Bolje vam je da prihvatite da odlazite u političku prošlost jer u istoriju sigurno ući nećete”, zaključuje Jovičić.

(A.M.)