Magazin 16.11.2015.

Jubilej Muzičke škole “Savo Balaban”: Niz koncerata kao poklon građanima

ČITANJE: 1 minuta
savo balaban koncert
Muzička škola “Savo Balaban” iz Prijedora obilježava 60. godina od osnivanja i tim povodom organizovaće niz koncerata učenika,studenata i profesora muzike.

U saradnji sa Kulturno-obrazovnim centrom (KOC) iz Novog Grada ova Muzička škola organizovaće drugi koncert talenata.

– Muzički talenti najbolji su prezentanti škole. Na svojim koncertima pruža im se mogućnost da realizuju svoj program pred većim brojem slušalaca- kaže direktor škole, Gojko Rađenović.

Koncert u Novom gradu biće održan u srijedu 18. novembra u Sali KOC-a sa početkom u 18 časova, a na koncertu će svirati učenici sa odsijeka klavira i violine.

– Pozivamo zaiteresovane ljubitelje klasike da dođu na naš koncert. Ulaz je slobodan- dodao je Rađenović.

Muzička škola u Prijedoru osnovana je 1955. godine pod nazivom Niža muzička škola. Te prve godine upisano je 85 učenika na odsijecima klavir i violina. Od 1955. godine nosi ime Škola za osnovno muzičko obrazovanje, a od 1994. godine proširuje svoju djelatnost na srednje muzičko obrazovanje i mijenja ime u Srednja i osnovna muzička škola Prijedor.

Tokom svog razvoja škola je otvarala odsijeke za nove instrumente i povećavala broj učenika. Danas ovu školu pohađa 400 redovnih učenika na odsijecima: klavir, gitara, harmonika, violina, klarinet, flauta, saksofon, solo pjevanje i teoretski odsijek. U muzičkim sekcijama škole u Novom Gradu, Knežici i Omarskoj, muzičkim obrazovanjem, u svojstvu vanrednih učenika, obuhvaćeno je još njih 100.

Srednju muzičku školu u Prijedoru pohađaju i učenici iz susjednih opština: Sanski Most, Novi Grad i Kozarska Dubica.

(Banjaluka.net)