Vijesti 18.03.2023.

Jurišić o “Povorci ponosa”: Zabrana u Banjaluci korak unazad, Sarajevo sljedeći test

ČITANJE: 2 minute

Duška Jurišić (Naša stranka), zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice, reagovala je povodom toga što je policija u Banjoj Luci danas zabranila održavanje skupa u okviru Povorke ponosa.

Rješenje o zabrani održavanja skupa donijela je Policijska uprava Banja Luka, a sve nakon što su organizatori Bh. povorke ponosa najavili da će u tom gradu organizirati dva događaja povodom priprema za ovogodišnju paradu.

“Stanje ljudskih prava mjeri se osiguranjem prava manjinskih, marginaliziranih grupa u svim društvima. Zabrana javnog okupljanja Bh. povorke ponosa u Banjoj Luci pokazuje da je stanje lošije u odnosu na prošlu, 2022.godinu, kada su održali skup povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije. Ova činjenica bar djelimično demantuje tvrdnje gradonačelnika Banje Luke da se u njegovom mandatu ‘ovakvi skupovi’ neće održavati u ovom gradu”, kazala je Jurišić.

Dodaje da je protivljenje predsjednika RS-a Milorada Dodika i gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića glavni razlog zbog kojeg je današnji skup nije održan.

Međutim, kako ističe Jurišić, činjenica je da je Povorka ponosa do sada održavana jedino u Sarajevu uz veliko policijsko obezbjeđenje, ali i otvoreno protivljenje najviših zvaničnika pojedinih desničarskih političkih partija, te prikriveno protivljenje dijela civilnog društva.

“Iskustva održavanja Povorke ponosa u glavnom gradu BiH pokazuju nešto puno značajnije – nastojanja pojedinih veoma bitnih lidera, uključujući i vjerske autoritete, da uprkos ličnom i kolektivnom neprihvatanju drugačijeg, pokažu visok stepen tolerancije. Politička odluka vlasti sa sjedištem u Banjoj Luci mogla bi dati još jedan argument mnogobrojnim učesnicima u donošenju odluka ‘do kada će samo Sarajevo pokazivati toleranciju i želju da živimo sa drugima i drugačijima'”, poručuje Jurišić.

“Nisu dovoljni izrazi žaljenja što u najvećem dijelu Bosne i Hercegovine ne postoji ni tolerancija ni želja ni namjera za poštivanje prava manjinskih grupa, u ovom slučaju LGBTIQ populacije. Objašnjenja kako Povorka ponosa ‘nije u duhu naroda’ kojem neko pripada, ne samo da su neprihvatljiva, nego su i netačna, što pokazuju povorke u Zagrebu, Splitu, Podgorici, Beogradu, itd”, dodaje ona.

Nadlaje, kaže da je za početak potrebno da nadležni organi provedu istrage po prijavama nevladinih organizacija zbog upućenih prijetnji i sankcioniraju počinioce sinoćnjih nereda u Banjoj Luci.

“Borba za ljudska prava najteža je i najdugoročnija zadaća. U odnosu na prošlu godinu, Bosna i Hercegovina je, nakon zabrane održavanja aktivnosti Povorke ponosa u Banjoj Luci, napravila korak nazad, pa su samim tim budući izazovi veći, a test za to će biti najavljeni Pride 24. juna u Sarajevu”, zaključuje Jurišić, prenosi Klix.

(SB)