Magazin 14.11.2015.

Jutarnje navike koje vam mogu uništiti cijeli dan

ČITANJE: 3 minute
Budjenje
Kako započinjete jutro može vam odrediti tok ostatka dana.

Neuspješan ulazak u novi dan možda upravo dugujete ovim naizgled bezazlenim navikama.

Odlaganje alarma

Jutarnje odlaganje alarma čest je znak nedovoljnog sna, ali takođe može biti znak takozvanog društvenog džet lega – stanja u kojem tokom vikenda provodite besane noći zbog čega patite od nedostatka sna koji organizam traži tokom radnih dana. Kada ujutro odložite alarm, narušavate ciklus spavanja i završavate pospaniji nego kada je trebalo da se probudite. Osim toga, tako uništavate cirkadijurni sat koji vam govori kada bi trebalo da spavate, a kada da se probudite, navode stručnjaci.

Provjeravanje telefona prije sna

Naučnici sa kanadskog univerziteta Britiš Kolumbija otkrili su da ljudi koji često provjeravaju svoje mejlove tokom dana doživljavaju veći stres od osoba koji ga provjeravaju minimalno tri puta na dan.

-Ako ujutro prvo provjerite svoj telefon, podstičete um na kritiku i osudu. Mejlovi i poruke vam govore na šta morate da odgovorite ili uradite taj dan, a pregledavanje novosti na Fejsbuku nenamjerno će učiniti da počnete da upoređujete svoj život s tuđim što dovodi do osjećaja nezadovoljstva i moguće zavisti- mišljenja je američki psiholog Džoana Kleinman.

Kako biste izbjegli ovu lošu jutarnju naviku, ostavite telefon u drugoj prostoriji tokom noći, a jutarnje provjeravanje novosti ostavite za vrijeme nakon što se u potpunosti spremite za novi dan. Tako ćete sebi osigurati smirenost i smanjiti prekomjernu dozu hormona stresa.

Odlaganje vježbanja

Stručnjaci su složni u mišljenju da je vježbanje u bilo koje doba dana uvijek bolje rješenje od njenog izbjegavanja. Jutarnja vježba čini posebnu uslugu tijelu. Istraživanje sprovedeno na osobama koje praktikuju jutarnje vježbanje naspram onih koji se odlučuju za poslijepodnevno pokazalo je da osobe koje vježbaju u jutarnjim satima tokom dana imaju niži krvni pritisak i čvršći san tokom noći.

Vruće tuširanje

Jutarnje tuširanje vrućom vodom u hladnijim mjesecima čini se kao nagrada za svakodnevno ustajanje iz toplog kreveta u hladnim jutrima. Međutim dermatolozi savjetuju da budete oprezni. Tuširanje prevrućom vodom može uzrokovati probleme suve iziritirane kože koja rezultuje svrabom i nepotrebnim crvenilom.

Doručak bogat ugljenim hidratima

Kako navode brojni nutricionisti, hrana bogata ugljenim hidratima podariće vam energiju, ali ona će biti kratkog vijeka. Kad organizam svari ugljene hidrate, istovremeno će se smanjiti nivo šećera u krvi zbog čega ćete se osjećati pospano i ponovno gladno. Umjesto hrane bogate ugljenim hidratima, kombinujte grupu hrane koja usporava probavu i sporije oslobađa energiju tokom jutra. Ako dodate proteine i vlakna u svoj doručak s cijelim zrnima ugljenih hidrata, osjećaćete se mnogo bolje i zadovoljnije.

Preskakanje doručka

Iako se godinama navodi da je preskakanje doručka izuzetno loše, mnogi ga i dalje redovno izbjegavaju. Preskakanje prvog jutarnjeg obroka loša je navika koju su potvrdili brojni naučnici navodeći da to dovodi do mizernog nivoa energije i povećanja apetita. Ako preskočite doručak, naučnici otkrivaju da su velike vjerovatnoće da ćete tokom dana unijeti više kalorija drugim obrocima.

Jutarnje istezanje

Nakon što se probudite, ako se osjećate ukočeno kao da ne možete normalno da savijete koljena ili pravilno da hodate, to ne pogađa samo vas. Preko noći mišići i zglobovi mogu se ukrutiti. Ako samo pokušate naglo da iskočite iz kreveta, možete osjetiti nagli nalet bola u mišićima. Zbog ovih i sličnih scenarija, nikako ne zaboravite da odvojite vrijeme za dobro jutarnje istezanje kojim ćete probuditi potrebnu energiju, a istovremeno podstaći i povećati tjelesnu fleksibilnost.

(B92)