Svijet 19.12.2020.

JUŽNA AFRIKA: Stručnjaci otkrili novi soj korona virusa, pogađa i mlade

ČITANJE: 1 minuta

U Južnoafričkoj Republici otkriven je novi soj korona virusa koji pogađa i mlađe osobe, čime se može protumačiti brzo širenje zaraze u drugom talasu, javlja AFP, pozivajući se na izjavu ministra zdravstva Zvelinija Mkizea.

Južnoafrički stručnjaci identifikovali su“soj 501.V2″ korona virusa i o tome obavestili Svetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), objavio u saopštenju južnoafrički ministar zdravlja.

„Primijetili su da poseban soj prevladava u rezultatima u poslednja dva meseca“, vnaveo je Mkize.

Lekari su, kako se navodi, primetili da se menja epidemiološka slika i da ima sve više mladih pacijenata bez pratećih bolesti koji razviju težak oblik kovida 19.

Po oceni ministra Mkizea, dosadašnja saznanja upućuju na zaključak da je „taj novi soj nosilac drugog talasa“ kroz koji prolazi Južnoafrička Republika.

Agencija navodi da je tim južnoafričkih naučnika predvođen profesorom Tuliom de Oliveirom ssa svojim saznanjima upoznao međunarodnu naučnu zajednicu.

Južnoafrička Republika je među državama na afričkom kontinentu koja ima najviše obolelih i umrlih – prema poslednjim podacima ima je više od od 900.000 zaraženih i 24.285 umrlih.

(Agencije)