Politika 28.05.2021.

KABINET PREDSJEDNICE RS: Sastanak sa opozicijom neće biti održan

ČITANJE: 1 minuta

Sastanak predsjednice RS Željke Cvijanović sa opozicionim strankama povodom imenovanja novog visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji je bio planiran za subotu, neće biti održan, saopšteno je iz Kabineta predsjednice.

“S obzirom da opozicione stranke nisu raspoložene da razgovaraju na temu imenovanja novog visokog predstavnika mimo predviđene procedure, sastanak u Palati predsjednika neće biti održan”, saopšteno je.

Pojedine partije, poput Demokratskog narodnog saveza, najavile su dolazak dvočlane delegacije, a potom otkazale svoje prisustvo nakon što je sastanak zvanično najavljen, prenose Nezavisne.

“Time se u potpunosti potvrđuje ispravnost ideje o odvojenim sastancima sa vladajućim i opozicionim partijama, kako se dječijim igrama ne bi opstruisalo ovako važno pitanje koje podrazumijeva nastavak eksperimentalnog i proizvoljnog odnosa međunarodnog faktora prema BiH. Treba podsjetiti da su vladajuće partije u Republici Srpskoj iznijele nedvosmislen stav da se izbor visokog predstavnika mora odvijati u skladu sa predviđenim procedurama Dejtonskog sporazuma, a ne na kružocima ambasadora”, saopšteno je iz Kabineta predsjednice RS.

Podsjetimo da su lideri PDP-a i SDS-a Branislav Borenović i Mirko Šarović danas rekli da se neće odazvati na sastanak kod Željke Cvijanović.

Cvijanovićeva se ranije ovog petka sastala sa liderima stranaka iz vladajuće koalicije, a na sastanku je zaključeno da je imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika sporno i neuskađeno sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

(SB)