Vijesti 28.03.2017.

Kabinet predsjednika Srpske finansiraće izgradnju vrtića u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će kabinet predsjednika Srpske finansirati izgradnju vrtića u Banjaluci.

Dodik je nakon sastanka sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem novinarima rekao da treba da bude dogovorena lokacija i da će grad riješiti problem imovinskih odnosa i projektovanje, a kabinet predsjednika Republike Srpske obezbijediće sredstva koja će dodijeliti gradu kako bi objekat mogao da bude izgrađen.

“Veoma je važna dobra saradnja Gradske uprave i republičkih institucija o svim pitanjima koja se odnose na razvoj grada. Želimo da zajednički obezbijedimo što je moguće brže rješavanje nekih problema koji postoje u gradu. Smatram da je u prethodnom vremenu dosta urađeno u okolini grada, te je sada vrijeme da se radi na njegovom novom imidžu”, dodao je Dodik.

On je podsjetio da se na teret budžeta Republike rekonstruiše Klinički centar, da vrijednost radova iznosi oko 200 miliona KM, te da su prva faza i neke dogradnje već počele.

“Očekujem da će početkom iduće godine biti završena kompletna rekonstrukcija, što otvara atraktivnu zonu i za grad i Republiku na mjestu gdje se trenutno nalaze klinike koje će se preseliti na Paprikovac, koju treba osmisliti i stvoriti nešto važno za grad”, smatra Dodik.

Dodik je rekao da će dio sredstava od tog zemljišta biti uplaćen Kliničkom centru za otplatu dugova, ali da gradu treba i nova zgrada Medicinskog fakulteta i Srednje medicinske škole.

On je ocijenio da je potrebno planirati zatvaranje ulice od Narodnog pozorišta Republike Srpske do kina “Palas” i osmišljavanja tog prostora kao pješačke i komercijalno-turističke zone.

Govoreći o banjalučkoj “Toplani” Dodik je rekao da se ne smije dozvoliti da se dođe do neizvjesnosti na početku sezone grijanja, te da će podržati izgradnju nove toplane.

“To treba što prije uraditi da na početku sezone grijanja imamo i nove i stare mogućnosti i da kombinovanjem toga imamo sigurno grijanje”, dodao je Dodik.

Dodik je istakao da je Vlada Srpske preuzela na sebe dug ovog preduzeća od 29 miliona KM prema preduzeću “Optima” iz Banjaluke jer i ovo preduzeće ima neke obaveze prema Republici, te je postignuta saglasnost da se to trilateralno riješi, što će za trećinu smanjiti dugove “Toplane”.

“Realno je očekivati da do početka sljedeće godine završimo dio auto-puta od petlje u Mahovljanima do Drugovića, prema Prnjavoru, a u završnim smo fazama dogovora dalje izgradnje auto-puta od Banjaluke prema Prijedoru i Mrkonjić Gradu i srednjem Jadranu”, naveo je Dodik i napomenuo da je u završnim pregovorima i početak izgradnje auto-puta od Rače prema unutrašnjosti Republike.

On je poručio da Banjaluka mora pridobiti imidž srednjoevropskog grada, centralnog, političkog, finansijskog, turističkog i privrednog centra Republike Srpske.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je tokom sastanka bilo riječi o kapitalnim projektima grada koji se odnose na vodosnabdijevanje i druge društvene djelatnosti, gdje su Vlada ili republičke institucije uključene na odeđen način, bez obzira da li je riječ o imovinskim odnosima, velikom projektu “Crna vrela” ili izgradnji vrtića i dječijih igrališta.

“Imamo niz regulacionih planova koji obuhvataju cijelo urbano jezgro, kao i druga područja, tako da smo u prilici da planiramo, konstruišemo novi izgled našeg grada”, dodao je Radojičić.

Govoreći o zemljištu, na kome su trenutno smješteni Hirurgija i Psihijatrija, gradonačelnik je rekao da i grad i Klinički centar tvrde da je njihovo vlasništvo, te da je važno kako će to biti predviđeno regulacionim planovima.

(Srna)