Vijesti 20.11.2015.

Kačavenda: Ja i dalje mirno spavam!

ČITANJE: 2 minute
hro-kacavenda
Vladika Kačavenda kaže da je crkva, za sve što je ovih dana govorio Bojan Jovanović o njemu, znala i prije nego što je, na sopstveni zahtjev, penzionisan.

– Ni na koji način nisam kažnjen od crkvenih organa, već sam mirno nastavio da živim kao penzionisani episkop u Bijeljini, čime je Crkva o svemu što mi se sada u dijelu javnosti stavlja na teret rekla svoje. Uostalom, vidjeli smo i kako su na sve te optužbe odreagovala tužilaštva od Bijeljine do Banjaluke, Istočnog Sarajeva i Sarajeva – kaže vladika Kačavenda na optužbe da je seksualno zlostavljao mladog bogoslova Milića Blažanovića, koji se poslije toga, navodno, raznio bombom u manastiru Papraća kod Šekovića.

Kačavenda kaže da ga nikada niko ni iz policije, ni iz bilo kog tužilaštva nije zvao na informativni razgovor, a kamoli nešto više.

– Sve je to lako provjerljivo. To valjda govori da je jedno iznositi insinuacije, igrati na kartu poigravanja sa tuđim emocijama, bolom, patnjom i tugom i sve to dobro smuljati za javnost, a drugo imati ozbiljnu argumentaciju koja bi potkrijepila ovako ozbiljne optužbe – kaže vladika.

On je rekao da ne želi ni na koji način da polemiše sa Jovanovićem, jer je protiv njega “podnio nekoliko tužbi nadležnim sudovima u Beogradu.

Vladika Vasilije kaže da očekuje da se sve što Jovanović ističe “razjasni i utvrdi na sudovima” dodajući da vjeruje u pravosuđe Republike Srbije.

– Na pravdu niko ne bi trebalo i ne smije da bude imun, pa naravno, ni vladika Vasilije. Mirno spavam, opušten sam, čista mi je savjest i tako dočekujem ne samo suđenje, već svaki novi dan. Svašta sam ja, pored kojekakvih neosnovanih optužbi na svoj način, proturio preko glave, uključujući i tri moždana udara i dva infarkta, pa evo me u životu, bogu hvala – kaže vladika.

On kaže da su optužbe koje je Jovanović iznio za gađenje.

– Čiste insinuacije i ništa više. Sud je jedino pravo mjesto gdje će se čuti istina – završava vladika.

(Alo.rs)