Vijesti 16.10.2022.

Kad ćemo imati vakcinu protiv HPV-a?

ČITANJE: 1 minuta

Imunizaciju ciljne grupa stanovništva vakcinom protiv humanog papiloma virusa, vodećeg uzročnika karcinoma grlića materice, započela je i Crna Gora. Republika Srpska je na pragu da sistemski uredi ovo pitanje, piše Srpska info.

Zakonom, koji je usvojen polovinom ove godine, već je definisana ova vrsta imunizacije kao preporučena za osobe određene dobi, u skladu sa Programom mjera za sprečavanje i suzbijanje, eliminaciju i eradikaciju zaraznih bolesti. U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da je u toku izrada Programa mjera, te da je Vlada RS obezbijedila novac za nabavke vakcina.

Kako Srpskainfo piše, Institut će navodno imati na raspolaganju 520.000 KM za nabavku HPV vakcina, a više informacija bi trebalo biti poznato u skorije vrijeme. Crna Gora je započela ovu vrstu imunizacije 26. septembra i to preporučenu populaciju, djevojčice starosti između devete i desete godine.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Milko Joksimović kaže da je plan da se naredne godine ove vakcine ponude i nekim starijim uzrastima.

Ovo je istorijski trenutak u zdravstvu Crne Gore. Očekujemo da ćemo za deceniju- dvije to i pouzdano konstatovati i sjetiti se ovog datuma jer se nadamo da ćemo do tada smanjiti broj oboljelih i umrlih od karcinoma grlića materice – rekao je Joksimović. On kaže da je najbolja prevencija karcinoma grlića materice kombinacija mjera edukacija djece, vakcinacija i skrining programi.

Djecu treba edukovati da forsiraju zdrave stilove života, da ne puše i da pažljivo biraju partnere. Uz vakcinaciju i skrining programe, možemo zaista ovu bolest suzbiti. Inače, postoji jedna sintagma za ovu bolest – bolest koja ne mora da postoji – naveo je Joksimović.

(Z.M)

Oznake: HPV, RS, vakcina