Vijesti 24.06.2024.

Kad Sud BiH veže konja gdje mu aga kaže

ČITANJE: 2 minute

PIŠE: Milan Tegeltija

Da bošnjački političari otvoreno vode politiku “veži konja gdje ti aga kaže” već znamo, saopštio nam je to ministar inostranih poslova BiH.

Ali da će tako otvoreno po tom principu odluke donositi i Sud BiH teško je bilo vjerovati i najvećim skepticima.

Nisu se potrudili čak ni da to zamaskiraju nekako.

BiH je zemlja besmisla u svakom smislu, a posebno pravnog besmisla, što nam je još jednom dokazao Sud BiH, koji je u trećem pokušaju po istom predmetu donio odluku kojom je konačno udovoljio svojim naredbodavcima i naruciocima, te u istom predmetu iz trećeg pokušaja donio potpuno drugačiju odluku nego u prethodna dva puta kada je odlučivao po istom predmetu i gdje je odluka već bila pravosnažna i proizvela pravno dejstvo.

Naravno, radi se o odluci o odbijanju žalbe SNSD-a na odluku CIK-a da prizna sporni listić u korist PDP-a.

Prosto nevjerovatno!

Naime, odlučujući o potpuno istim činjenicama i na bazi potpuno istih zakona, Sud BiH je, iz trećeg puta, valjda shvatio kako se očekuje da odluči, pa je prosto ispoštovao te želje i očekivanja, jer u dva prošla puta kad je odlučivao o istoj stvari iznevjerio je ta očekivanja, zauzimajući dijametralno suprotan stav.

A šta se to promjenilo u odnosu na dva prethodna puta kada je o istoj pravnoj stvari odlučivao?

Pa bukvalno ništa, iste činjenice, isti zakoni, isti zakoni, ali iz trećeg puta potpuno drugačija sudska odluka.

Kako je to uopšte moguće?

Pa u normalnoj državi i normalnom pravosuđu je tako nešto prosto nemoguće, ali ovdje Sud BiH odlučio, baš kao i ministar inostranih poslova, da “veže konja tamo gdje mu aga kaže”.

Oznake: Milan Tegeltija