Vijesti 07.03.2016.

Kada će napad na Vučića dobiti sudski epilog?

ČITANJE: 2 minute
napad na vucica
Tužilaštvo BiH tražiće od Specijalnog Tužilaštva RS sve što je urađeno u vezi sa napadom na srpskog premijera 11. jula prošle godine u Srebrenici, potvđeno j  iz Tužilaštva.

Pišu da žele što efikasniju istragu. Šta su do sada čekali, nije poznato. Zvanično su, do sada, saslušali trojicu osumnjičenih za napad, ali pritvor za njih nije zatražen. Saslušani su Almir Merdić, Elvedin Himzić i Mujo Dizdarević iz Tešnja. Preuzme li BH Tužilaštvo predmet od Specijalnog Tužilaštva dobiće sve ono što MUP Srpske uradio.

Po svemu sudeći slučaj Vučić dobio je političku dimenziju. Sve je veći broj pobornika teze da epiloga nema isključivo zbog Mirsada Vilića. Ministar bezbjednosti zatražio je smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH tvrdeći da je on najodgovorniji za propuste u Potočarima.

Nezavisni odbor nije ga smijenio, pa je počelo da se šuška da Vilić uživa zaštitu Bakira Izetbegovića i da bi njegova smjena poljuljala mnoge relacije. Tražio je Nezavisno odbor i od Direkcije informacije da li su protiv koga pokrenuli istragu za propuste. Čekaju odgovor.

Iz Tužilaštva su zato ekspresno dobili odgovor da se protiv Mirsada Vilića ne vodi istraga. Protiv koga se vodi i da li postoji ikakva Vilićeva odgovornost, te odgovore očekuju i u Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost BiH.

Uskoro će Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine opet da se pozabavi svim detaljima napada na Vučića i postupanjem nadležnih institucija.Pokušaće na toj narednoj sjednici da imaju većinu za neku odluku. Tužilačku odluku očekuju političari svjesni da bi to bilo značajno i za odnos dvije zemlje.

Nema sumnje da se i napad na jednog državnika u BiH iz sfere profesionalnog prebacio na politički teren, a to smanjuje povjerenje u bezbjednosne institucije u BiH. O pravosudnim se ionako u posljednje vrijeme govori upravo u sferi politike.

(ATV)