Magazin 25.12.2015.

Kada prekomerno znojenje postane problem. Šta uraditi?

ČITANJE: 1 minuta
znoj
Hiperhidroza ili prekomjerno znojenje pojedinih delova tela, za mnoge predstavlja ne samo estetski već i psihološki problem. Reč je o medicinskom stanju koje utiče na svakodnevno normalno funkcionisanje.

Osobe koje pate od hiperhidroze susreću se sa brojnim problemima – kod pretjeranog znojenja dlanova, na primjer, rad sa papirom, raznim osjetljivim instrumentima, elektronskim uređajima i glatkim površinama je gotovo nemoguć, a takve osobe izbjegavaju susrete sa drugim ljudima i fizički kontakt.

Hiperhidroza se razlikuje od funkcionalnog prekojmernog znojenja izazvanog upotebom lijekova, fizičkih vježbi, povišene tjelesne ili spoljne temperature… Mogu biti zahvaćeni samo pojedini dijelovi tijela poput glave, dlanova, pazuha, tabana, ali takođe i cijelo tijelo. Sudeći prema istraživanja ovo stanje pokađa oko tri odsto svjetskog stanovništva, a podaci pokazuju i da je hiperhidroza nasljedna, te da u 20-25 odsto slučajeva postoji poremećaj kod članova porodice.

Za sve koje pate od hiperhidroze dobra vijest je da ovo stanje može da se riješi jednostavnim hirurškim zahvatom, takozvanom torakoskopskom simpatektomijom.

– Reč je minimalno invazivnoj proceduri kojom se rešava pitanje prekomernog znojenja pojedinih delova tela i ima trajni efekat – objašnjava hirurg dr Milan Mijović koji ovaj zahvat sprovodi u Opštoj bolnici “MediGroup”.

– U uslovima opšte anestezije, kroz dva mala reza (pet milimetara), uz pomoć kamere i posebnih instrumenata se ulazi kroz pazuh u grudni koš i presecaju simpatička vlakna koja su odgovorna za prekomerno znojenje određene regije tela.

Ova procedura spada u jednodnevnu hirurgiju i pacijent napušta kliniku nekoliko sati nakon operacije. Estetski efekat rezova je zanemarljiv i posle par nedelja se rezovi ne primećuju.

(Zena.blic)