Vijesti 29.03.2016.

Kada učenje postane igra: Dr Ranko Rajović o primjeni NTC sistema

ČITANJE: 3 minute
rajovic (2)

Dr Ranko Rajović, jedan od osnivača NTC (Nikola Tesla centar) sistema učenja boravio je danas u Modriči, gdje je kroz radionice i predavanja obučavao učitelje, nastavnike, ali i roditelje, kako da poboljšaju razvoj djece i olakšaju proces učenja.

NTC sistem učenja pokazao se kao veoma cjelovit program i iako prvobitno namjenjen samo za darovitu djecu svoju primjenu vrlo brzo je našao i među ostalom djecom.

Dr Ranko Rajović pričao je za Banjaluka.net o važnosti ovog programa, greškama roditelja i nastavnika rekavši da je krajnje vrijeme da nešto mjenjamo, jer bez značajnih promjena nema ni značajnijeg napretka.

Sve više djece sa smetnjama u razvoju

NTC program učenja je primjena medicine u pedagogiji i daje dobre rezultate sa svakim djetetom.

– Mi pomažemo djeci da lakše nauče, ali i da to što nauče duže pamte. To je nov program, ali su rezultati iznad očekivanja.  Ono što je jako važno da se napomene jeste da smo razvojem NTC programa uočili da jako puno djece ima razvojne smetnje poput disleksije, disgrafije, itd, zbog čega smo  počeli da se bavimo i razvojnim periodom djeteta, gdje smo zapravo vidjeli da jako puno grešaka prave i sami roditelji. Zahvaljući tim saznanjima dobili smo cjelovit program. Prvi dio je razvoj mozga – roditelji kao ključni faktor, drugi dio programa je učenje – rad sa vasptačima i učiteljima i treći dio je povezivanje informacija ili funkcionalno učenje- kaže dr Rajović.

Osim roditelja i nastavnika, NTC program je odlično prihvaćen i od same djece.

– Djeca i u vrtiću i u školi jedva čekaju ovaj način igre. Mi njih stalno ispitujemo, ali to je za njih sve igra. Ja često na predavanjima kažem da meni nije važan odgovor na neko pitanje već mi je važan put do odgovora, misli ideje povezivanje, gdje oni usput nauče mnogo stvari i dođu do odgovora. Naše igre su pune misaonih procesa. Na primjer djeca kada igraju školicu skakuću pa im je dosadno, ali ja njima kažem da dok skakuću kažu ime jedne divlje životinje i oni dok skakuću moraju da misle. Imamo i neke kompleksnije igre dok skakuću da izgovore ime divlje životinje od najmanje do najveće. A oni to uopšte ne doživljavaju kao učenje za njih je to obična igra, zbog čega su rezultati u konačnici tako dobri- priča Rajović.

NTC širom Evrope, ne u BiH

NTC sistem učenja primjenjuje se širom Evrope i u svim državama bivše Jugoslavije, osim u BiH.

– Program je akreditovan u pola Evrope i svim zemljama bivše Jugoslavije osim u BiH. Ovdje radimo na poziv škola, s tim da sam prije tri-četiri godine imao posebnu saradnju sa UNICEF-om koji je finansirao uvođenje programa u neke škole u BiH. Imali smo dosta seminara, ali program još uvijek nije akreditovan na način kao što je recimo u Srbiji gdje svaka škola može da nas pozove i dobije obuku, nakon čega onda mogu sami da primjenjuju program učenja- dodaje Rajović.

Predavanje dr Rajovića organizovao je Sportski klub „MD Klinci“ čiji članovi su danas prošli prvu obuku i koji će do kraja godine biti dio NTC sistema učenja i prva škola sporta u BiH koja će ovaj program primjenivati na svojim članovima.

rajovic tadic

Osnivač kluba Goran Tadić kaže da je ponosan što su dio ovog programa i da će im iskustvo Ranka Rajovića svakako pomoći.

– Njegovo iskustvo donijeće u osvježenje u klub i s obzirom da smo prva škola sporta koja će koristiti NTC program učenja, potrudićemo se da rad bude još kvalitetniji- kaže Tadić.

(Banjaluka.net)