Politika 02.11.2018.

KADROVI Zora Vidović budući ministar finansija RS, Zoran Tegeltija preuzima Savjet ministara?

ČITANJE: 1 minuta

Zora Vidović, dosadašnji direktor Poreske uprave Republike Srpske, biće novi ministar finansija Srpske, saznaje portal SrpskaCafe iz izvora bliskog vrhu SNSD-a.

Nakon što je juče predsjednik najveće stranke u Srpskoj, Milorad Dodik, otkrio da će mandatar za sastav nove Vlade biti Radovan Višković, što je mnoge iznenadilo, danas je nastavljeno sa špekulacijama i licitiranjem imena novih ministara.

Iako je jedan od favorita za mjesto novog premijera Srpske sve do juče bio aktuelni ministar finansija, Zoran Tegeltija, nakon otkrivanja imena novog mandatara, svi su Tegeltiju vidjeli na mjestu prvog čovjeka finansija RS i u naredne četiri godine. Ipak, prema tvrdnjama našeg izvora, na to mjesto će ipak direktor Poreske uprave, čime je i pomoćnik Zorana Tegeltije, Dalibor Tomaš, ostao bez šansi za ministarsku fotelju.

To ne znači da će Tegeltija ostati bez dodira sa finansijama. SNSD će učestvovati u formiranju vlasti na nivou BiH i sada je, kako tvrdi naš izvor, upravo Zoran Telegltija prvi kandidat za ministra finansija u novom sazivu Savjeta ministara BiH, jer ova stranka ni po koju cijeni ne želi prepustiti nikome upravljanje budžetom, ali ni kontrolu nad Upravom za indirektno oporezivanje BiH, navodi srpskacafe.com.

Međutim, kako saznaje portal opcija.net, ni to nije konačna varijanta, budući da SNSD najozbiljnije računa sa mogućnošću da Zoran Tegeltija preuzme funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara. Naravno, ukoliko se sklope sve kocke tog mozaika, što podrazumijeva dogovor sa ostalim partnerima u budućoj vlasti na nivou BiH.

(srpskacafe.com, opcija.net)