Politika 12.05.2020.

KADROVSKA POLITIKA DNS-a: Funkcije za rođake, kumove i odabrane drugove

ČITANJE: 2 minute

Miloš Lučić kandidat je DNS-a za Ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH i to ne bi bilo nikakvo iznenađenje jer se radi o kandidatu koji ima podšku lidera stranke Nenada Nešića.

Međutim, kako je za opcija.net reklo više čanova DNS-a nezadovoljni kadrovskom politikom da je mladi Lučić jedini iz te porodice koji do sada nije bio na poziciji.

“Naime, brat Miloša Lučića je Mladen Lučić, odbornik u Skupštini opštine Istočna Ilidža, kum Nenada Nešića i suvlasnik firme „Legend“ d.o.o. zajedno sa Aleksandrom Glavašem, narodnim poslanikom. Majka Mladena i Miloša Lučića je Svjetlana Lučić koja obavlja poziciju izvršnog direktora u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske, takođe na prijedlog DNS-a, dok je otac Dobro Lučić na rukovodećoj poziciji u Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Mladen Lučić i Aleksandar Glavaš su kao studentske vođe imale veliki uticaj na ovom univerzitetu. Sve ovo je izazvalo veliko nezadovoljstvo Regionalnih odbora DNS-a Banjaluka i Lijevče, jer je poznato da je na poziciju izvršnog direktora za finansije u JP „Putevi RS“ imenovan punac Predraga Nešića, Mlađan Božović, koji je od ranije bio kandidat za ministra u Savjetu ministara BiH“, kaže sagovornik opcije.net.

Dodatno nezadovoljstvo izaziva i činjenica da su skoro svi poslanici osim Dane Maleševića istovremeno i direktori preduzeća na republičkom nivou. Nezadovoljni članovi DNS-a smatraju da na taj način nema širenja stranke i teško je motivisati druge članove koji su radili ili bili na listama.

“Tako je lider DNS-a Nenad Nešić poslanik u Parlamentu BiH i istovremeno direktor JP „Putevi RS“. Slavko Gligorić je narodni poslanik i v.d. direktora „Željeznica RS“ a.d. a Gradski odbor Doboj je dobio i vrlo primamljivu poziciju direktora Agencije za osiguranje RS na čijem čelu je Slaven Dujaković. Mirko Sovilj je narodni poslanik i direktor Bolnice „Mladen Stojanović“ u Prijedoru, a Darko Banjac je šef Kluba poslanika i odnedavno i v.d.direktora JZU „Mlječanica“ iz Kozarske Dubice. Đorđe Popović je takođe svoj poslanički mandat iskoristio da postane ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske. Jedina ozbiljna funkcija koju ima DNS Banjaluka je direktor Sekretarijata za izbjegla i raseljena lica koju obavlja Marko Aćić, potpredsjednik DNS-a. U regiji Lijevče poziciju ima i Saša Panić koji je direktor Poslovne zone „Incel“ u Banja Luci. Panić je u rodbinskim vezama upravo sa Aćićem. Očito su rodbinske, kumovske i drugrske veze glavna preporuka za kadrovsku ukrštenicu u DNS-u“, tvrde sagovornici opcija.net.

(opcija.net)