Vijesti 02.10.2018.

KAJAKAŠI PROTIV HIDROELEKTRANA NA VRBASU “Rijeke više vrijede bez brana”

ČITANJE: 1 minuta

Turneja kajakaša “Balkan River Tour” koja putuje i vesla rijekama Balkana  protestujući zbog uništavanje prirode izgradnjom brana, prošla je danas dionicu i Vrbasom, od Bijelog Buka do Rekavica.

Kajakašima iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Kanade, Australije i Holandije pridružili su se i pružili podršku kajakaši iz Banjaluke.

– Svugdje je naša ideja ista, a to je da pomognemo lokalnom stanovništvu u borbi protiv brana, ne samo brana nego protiv sistema koji uništava sve što lokalno stanovništvo ima, kao što je i šansa za održivi turizam uz rijeke. Ove rijeke više vrijede bez brana jer od takvih projekata samo pojedinci imaju korist, dok lokalno stanovništvo ima samo štetu – izjavio je Rok Rozman predstavnik Balkan River Tour-a.

Kajakšima su se pridružile i organizacije iz “Koalicije za Vrbas” koje nastoje zaustaviti izgradnju hidreoelektrana Krupa i Grbići na rijeci Vrbas.

– Koalicija će u narednih nekoliko dana poslati svim nadležnim institucijama pismo sa 20 argumenataprotiv izgradnje hidroelektrana na Vrbasu. Očekujemo da građani podrže naše stavove kao i da će institucije uvažiti naše argumente i doneti časnu odluku u interesu građana ali i budućih generacija – izajvio je Viktor Bjelić ispred Koalicije za Vrbas.

U Muzičkom paviljonu „Staklenac“sa početkom u  20 časova će se prikazati dokumentarni film „The Undameged“ koji govori o rijekama Balkana i šalje poruku da se one trebaju sačuvati onakve kakve jesu: žive, divlje, čiste i netaknute.

“Balkan River Tour 3” nastavlja svoju turneju kajacima iz Rekavica do tvrđave Kastel, te šetnjom kroz centar grada čime žele da skrenu pažnju građana na vrijednost živog Vrbasa. Ovogodišnja turneja se završava protestom u Ljubljani koji će se održati 8. oktobra.

(Srpskainfo)