Vijesti 21.10.2021.

KAJGANIĆ: Nisam blizak nijednoj stranci, neće biti političkog uticaja na tužioce

ČITANJE: 4 minute

Novi vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine je Milanko Kajganić koji je do sada vodio odjel ratnih zločina. Njegova tužilačka karijera je duga svega sedam godina, međutim on za Klix.ba kaže da ga mali broj godina radnog staža ne brine te da je spreman za uspješno obavljanje funkcije.

Na jučerašnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, pojedini članovi su zamjerili to što Kajganić nema dovoljno tužilačkog iskustva za ovu poziciju. On je prije nego što je 2014. godine postao tužilac u državnom tužilaštvu radio u Specijalnom tužilaštvu u Banjoj Luci te u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, prenosi Klix.

S obzirom na to da je funkcija na kojoj se trenutno nalazi stalno pod lupom javnosti, pitali smo ga da li se plaši takve vrste odgovornosti.

“Ja sam kontaktiram prije same odluke VSTV-a i dao sam svoj pristanak jer smatram da jesam u stanju da odgovorim trenutno funkciji vršioca dužnosti glavnog tužioca do izbora novog. Što se tiče mog iskustva, mislim da o njemu najbolje govore predmeti koje sam radio, koje zastupam trenutno i koje sam zastupao pred Sudom BiH. Smatram da ću moći odgovoriti ovom izazovu”, rekao je on.

A upravo su predmeti na kojima je radio u fokusu javnosti od jučer, otkako je objavljeno njegovo imenovanje.

Naime, Kajganić je vodio i vodi predmete protiv Azre Bašić, Đure Matuzovića, Adema Kostjerevca, Ramiza Drekovića i drugih osumnjičenih za ratne zločine. Zbog svih tih imena, u javnosti se stvorio utisak da je istrage vodio uglavnom protiv pripadnika Armije BiH, odnosno protiv Bošnjaka i Hrvata. Kajganić pak navodi da nije sam birao predmete.

“Nisam sam sebi dodjeljivao predmete, to su radili moji tadašnji rukovodioci, ja sam samo radio na predmetima za koje sam bio zadužen apsolutno ne gledajući ko su osumnjičeni, optuženi, ko su žrtve”, rekao je Kajganić za Klix.ba.

Na naš komentar da je bivša glavna tužiteljica Gordana Tadić i smijenjena upravo zbog nekorištenja automatskog dodjeljivanja predmeta tužioca, nego se pretpostavlja da je proizvoljno birala koji će tužioci raditi na kojim predmetima, Kajmaković kaže da trenutno CMS funkcioniše odlično u Tužilaštvu te da ne zna kako su to radili prethodni rukovodioci.

Osim optužbi da se u svom tužilačkom radu na ratnim zločinima fokusirao samo na procesuiranje Bošnjaka i Hrvata, njemu mnogi spočitavaju da je kadar Milana Tegeltije te da je privržen SNSD-u kao političkoj opciji. Kajganič odlučno negira sve navode.

“Imenovan sam kada je predsjednik VSTV bio Milorad Novković tako da ne postoji nikakav profesionalni ili bilo kakav drugi kontakt sa gospodinom Tegeltijom. Navodi o bliskosti s bilo kakvim političkim partijama su neozbiljni. Nisam nikada bio član nijedne političke partije, niti bilo ko od bližih članova moje porodice”, rekao je to novi glavni državni tužitelj.

Govoreći o sve većim političkim pritiscima na pravosuđe, Kajganić naglašava da ne postoji razlog da tužioci podlegnu takvim pritiscima te da će se potruditi da se takve stvari ne dešavaju dok je Tužilaštvo BiH pod njegovom dirigentskom palicom.

“Smatram da nema razloga da bilo koji tužilac podliježe bilo kakvom utjecaju van Tužilaštva BiH pa tako i utjecaju političkih partija ili političkih ličnosti. Mi smo maksimalno institucionalno nezavisni, bira nas VSTV, oni nas i razrješavaju, tako da ne vidim razlog ni mogućnost da bi neko od tužioca trebao ili imao interesa da podlegne bilo kakvom političkom pritisku. Trudit ću se da i ako prepoznam u radu bilo kog tužioca u tužilaštvu bilo kakve indicije koje bi išle u tom smjeru da ću taj utjecaj da spriječim na osnovu instrumenata koji mi stoje na raspolaganju”, rekao je.

Komentarišući budući rad Tužilaštva BiH u kontekstu aktuelnih problema kao što je derogiranje institucija i afera “Kiseonik”, Kajganić je poručio da će svaka osnovana prijava koja stigne u Tužilaštvo BiH biti proslijeđena tužiocu na postupanje koji će dalje poduzeti sve potrebne radnje i odlučiti na osnovu prikupljenih informacija.

Na pitanje da li će se prijaviti na konkurs za glavnog tužitelja s obzirom na to da je trenutno na ovoj funkciji samo do konkursa, kazao je kako još uvijek nije siguran te da za tu odluku ima vremena.

(SB)