Vijesti 19.01.2023.

KAJGANIĆ: Organizovani kriminal dobio ozbiljan udarac od Tužilaštva BiH

ČITANJE: 2 minute

Glavni tužilac BiH Milanko Kajganić ocijenio je da je Tužilaštvo u 2022. godini zadalo ozbiljan udarac organizovanim kriminalnim grupama u BiH i regionu.

Govoreći o predmetima visoke korupcije, Kajganić je rekao da se ne slaže sa stavom koji prevladava u javnosti da pravosuđe i tužilaštvo u BiH ne rade svoj posao.

– U 2021. godini imali smo jednu optužnicu, u 2022. godini podigli smo tri optužnice za visoku korupciju. Veoma je značajno naglasiti da su sve te tri optužnice potvrđene – rekao je Kajganić za BHRT.

On je podsjetio da je krajem 2022. godine bilo nekoliko značajnih predmeta i da je uhapšen jedan od ministara Savjeta ministara, koji je trenutno u kućnom pritvoru.

– Postoji osnovana sumnja za koruptivne aktivnosti koje mu Tužilaštvo stavlja na teret. Imali smo aktivnosti i na hapšenju zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO). Ne treba zaboraviti ni predmet `Respiratori` i činjenicu da se vodi postupak i protiv dosadašnjeg ministra bezbjednosti. Ako znamo da u Savjetu ministara imamo 10 ministara, trenutno su predmet interesovanja Tužilaštva dva od njih 10 – rekao je Kajganić.

Kada je u pitanju organizovani kriminal, glavni tužilac je podsjetio da je u 2022. godini uhapšeno više od 100 lica koja su bili organizatori ili pripadnici organizovanih kriminalnih grupa koje su činile krivična djela u BiH i regionu.

– Između ostalog, podigli smo i prve optužnice u predmetima koji su proistekli iz informacija dobijenih dešifrovanjem kriptovanih aplikacija. Prva naša optužnica, koja je i potvrđena, se odnosi na ubistvo načelnika Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića koji je ubijen 21. marta 2022. godine – rekao je Kajganić.

On je istakao značaj ove optužnice jer je prvi put da je takvo krivično djelo u potpunosti rasvijetljeno na način da su identifikovani i optuženi i naručioci i izvršioci i pomagači tako teškog krivičnog djela.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH založio se za strože kazne za koruptivne aktivnosti, prvenstveno najviših zvaničnika BiH i naglasio da su BiH potrebne hrabre sudije.

Na pitanje postiji li politički pritisak na tužioce Tužilaštva BiH, kada su u pitanju procesi koji su povezani sa političarima, Kajganić je istakao da nije osjetio bilo kakav pritisak u smislu da neko pokušava da utiče na rad Tužilaštva.

Govoreći o predmetima koji se odnose na neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH, Kajganić je rekao da postoje značajne poteškoće jer je veoma teško doći do dokaza o počinjenom krivičnom djelu.

(Srna/SB)