Vijesti 29.02.2016.

Kajsija i trešnja prerano procvjetale

ČITANJE: 1 minuta
cvjetanje
U Republici Srpskoj toplo vrijeme koje traje od početka februara izazvalo je pokretanje vegetacije kod ranih sorti voća, kao što su kajsije i trešnje, kažu agrometeorolozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Ovo voće se nalazi u fenofazi bubrenja i pucanja pupoljaka, što povećava rizik od proljećnih mrazeva, koji se javljaju krajem februara i tokom marta. Visoka temperatura dovela je i do ranijeg pokretanja vegetacije ozimih žita.

Povoljne vremenske prilike, savjetuju agrometeorolozi, treba iskoristiti za rezidbu i čišćenje voćnjaka i vinograda, te za prihranu mineralnim đubrivima.

Prva dva dana ove sedmice, prema prognozi, očekuje se pretežno do potpuno oblačno sa kišom, koja će biti intenzivnija danas, a u utorak naveče na planinama se očekuje i kratkotrajan snijeg. U srijedu sunčano uz promjenljivu oblačnost, krajem dana naoblačenje sa padavinama.

Četvrtak će obilježiti umjereno do potpuno oblačno sa kišom u nižim i snijegom u višim planinskim predjelima, uglavnom u drugoj polovini dana. Za vikend će biti, uglavnom, promjenljivo oblačno, sa kišom intenzivnijom tokom subote. Jutarnja temperatura vazduha početkom i krajem semice imaće vrijednosti od dva do 10, početkom sedmice na jugu do 15, u petak i subotu od minus osam do minus tri u višim, odnosno od jedan do pet u nižim predjelima.

Maksimalna dnevna temperatura imaće vrijednosti od osam do 18, u četvrtak od minus jedan na planinama do 11 stepeni Celzijusovih na jugu Hercegovine. Veći dio sedmice neće biti povoljan za izvođenje aktuelnih poljoprivrednih radova.

(Agencije)