Svijet 25.01.2023.

Kakav je to tenk Leopard 2, koliko je moćan i zašto ga Ukrajina očajnički želi

ČITANJE: 2 minute

Ukrajina vapi za njemačkim tenkovima Leopard 2, jer vjeruje da bi tim oružjem preokrenula rat u svoju korist.

Do sada se Ukrajina uglavnom oslanjala na tenkove T-72 iz sovjetskog doba. Neke od njih zarobili su i od ruskih trupa. No, za preokret na ratištu potrebno joj je modernije oružje. Vlada u Kijevu zato već duže vreme zahteva međunarodne isporuke borbenih tenkova, a od Njemačke posebno borbene tenkove tipa Leopard 2. Taj model je tehnički superiorniji od ruskih tenkova, piše DW.

Ukrajincima su tenkovi Leopard 2 potrebni za probijanje neprijateljskih linija u, već neko vrijeme, prilično statičnom rovovskom ratu.

“Tenkovi su nam potrebni kako bismo spasili našu energetsku infrastrukturu, kako bismo spasili Ukrajince od zločina”, naglasio je nedavno ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba tokom posjete njemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok istočnoj Ukrajini.

Pouzdan i moderan tenk

Zbog čega je upravo Leopard 2 toliko poželjan? Taj šezdesetak tona težak i deset metara dugačak tenk smatra se jednim od najboljih i najmodernijih borbenih tenkova na svijetu: trenutna verzija glavnog borbenog tenka je Leopard 2 A7 isporučuje se od 2014. Od početka proizvodnje 1978. njemačka firma Kraus-Mafaj Vegman isporučila je više od 3.500 tenkova Leopard 2.

Njegovo glavno naoružanje je top s tzv. glatkom cijevi od 120 milimetara s maksimalnim dometom od 5.000 metara i u stanju je da otvara vatru kako u mirovanju, tako i u pokretu. Prema Bundesveru, prednosti Leoparda je u kombinaciji vatrene moći, oklopne zaštite i pokretljivosti. Dostiže brzino do 70 kilimetara na sat, a pokreće ga relativno ekonomičan dizel-motor.

I upravo je sposobnost otvaranja vatre u pokretu, pa čak i prilikom kretanja unazad, ono što Leopard, ali i druge moderne tankove, poput američkog Abramsa ili francuskog Leklera čini superiornim.

“Ti tenkovi mogu da otvaraju vatru i dok se kreću punom brzinom. To ruski tenkovi, recimo T90, ne mogu”, kaže Ralf Rats, specijalizovan za vojnu istoriju i direktor njemačkog muzeja tenkova. Osim toga, kako kaže taj istoričar, Leopard je pouzdan i lak za održavanje. Osim Njemačke, trenutno ga koristi još najmanje 14 nacija u raznim prilagođenim varijantama.