Kako će Hojt “disciplinovati” Dodika i Bakira, ali i nametnuti dodatni pritisak Srbiji

Postavljenje Trampovog specijalca za Balkan Hojta Jia za ambasadora u Sarajevu najvjerovatnije će donijeti disciplinovanje Dodika i Izetbegovića, ali i Srbiji dodatne pritiske u odnosu sa Sarajevom, Kosovom, ali i u politici prema Rusiji.

Ji je, inače, juče podnio ostavku na mjesto zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i evropske poslove. Poznat je kao specijalac predsjednika SAD Donalda Trampa za Balkan, na toj poziciji je bio pet godina. Karijeru bi trebalo da nastavi u diplomatiji, i to na poziciji ambasadora u Sarajevu.

Kako je „Blic“ juče objavio, iako se pominjalo da će biti ambasador u Makedoniji, izvjesnije je da će njegovo sljedeće namješteništvo ipak biti Sarajevo. Njegov dolazak u Bosnu i Hercegovinu neće biti bez uticaja na Srbiju s obzirom na odnose između Beograda i Banjaluke, ali i Jieve stavove o opredijeljenju Srbije između Rusije i Evropske unije.

U prilog tome da njegovo novo namještenje neće proteći bez bure svjedoče i Dodikove izjave da je Ji “olupina bivše američke administracije koja vodi antisrpsku politiku“, ali i jučerašnja da je “šarlatan”. Dodik je čest gost Beograda, a iako predsjednik Aleksandar Vučić uvijek naglasi da poštuje cjelovitost RS, nije teško prognozirati da nisu isključene i opomene Srbiji zbog problematičnih izjava.

Imajući u vidu da je Ji nedavno usred Beograda jasno poručio Srbiji da ne može da sjedi na dvije stolice aludirajući na blizak odnos sa Rusijom, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da očekuje pritiske, ali da će se Srbija držati dosadašnje spoljne politike.

– Ako Sarajevo bude rješenje za Jia, nije isključeno da to znači da Zapad prepoznaje BiH kao sljedeću moguću kritičnu tačku na Balkanu, ali i da na tom području želi jači uticaj. Srbija će se držati spoljne politike i kursa koji je i do sada praktikovala – rekao je Dačić.

S jedne strane Dodik, s druge odnosi prema Moskvi, izazovi su zbog kojih bi Srbija mogla da se nađe pod Jievom lupom, što potvrđuje i direktor Centra za regionalnu politiku Aleksandar Popov.

– U posljednjih šest mjeseci Amerika je počela da obraća više pažnje na region. Vidjelo se da poslije Makedonije SAD okreću fokus na BiH, što se moglo naslutiti i po spekulacijama o Dejtonu dva. Amerika želi daleko aktivniju ulogu u BiH. Hojt Ji znači dolazak čvrste ruke u region, a činjenica je da kada ima čvrste ruke, tada se stvari ne otimaju kontroli često. To će se odnositi na disciplinovanje Dodika, ali i Bakira Izetbegovića koji takođe daje izjave koje je ne doprinose pomirenju. Ujedno, za Srbiju njegov dolazak znači traženje da se konstruktivno ponaša u odnosu prema BiH. Srbija ima i druga dva balasta na vratu, Kosovo i Rusiju. Mislim da se oko te dvije stvari ulazi u završnicu i da će u naredne dvije godine mnoge stvari biti bistrije i da bi Ji mogao da ima veliku ulogu – kaže Popov.

Ipak, docent Fakulteta političkih nauka Boban Stanojević kaže da u Srbiju pogrešno Jia percipiraju kao neprijatelja.

– To je pogrešno, on sprovodi zvaničnu politiku SAD prema Zapadnom Balkanu. Ništa ne radi po svom nahođenju, ništa za šta nema podršku svojih poslodavaca – zaključuje Stanojević.

Hojt Ji je dospio u žižu javnosti u regionu sredinom prošle godine, nakon što je nakratko smirio uzavrele političke prilike u Makedoniji (formiranje vlade) i Albaniji (održavanje izbora).

Dodik: On je šarlatan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je juče da je sasvim nebitno gdje će američki diplomata Brajan Hojt Ji biti ambasador jer je, kako kaže, on prošlost, a politika garniture kojoj pripada je neprijateljska prema RS.

– On je malo pokušao da bude veći igrač nego što mu pripada, ali u svakom slučaju on je prošlost. Gdje će on biti ambasador, to je nebitno, može da bude i u Sarajevu, ali politika te garniture, bivše administracije SAD, bila je loša i neprijateljska prema RS i mi smo se tako odnosili prema njima – rekao je Dodik.

Komentarišući da li je Ji dobio veći značaj nego što mu pripada, Dodik kaže:

– On je jedan šarlatan koji je ovdje pokušao da sprovodi neke ideje jednog užeg kruga ljudi na Balkanu. Tako su pokušali i sa pričom o Dejtonu dva. To nije nova ideja, nju su prije deset godina plasirali pojedini Amerikanci u Sarajevu koji su smatrali da je baš tad bilo vrijeme za novi Dejton, čime bi se ukinuli entiteti i stvorila unitarna i jedinstvena Bosna – rekao je Dodik.

(Euro Blic)

POPRAVKA ZUBA ZA OSNOVCE Tokom raspusta zubar u šest banjalučkih škola

Stomatološke usluge učenicima osnovnih škola tokom raspusta pružaju stomatološke ordinacije za učenike u OŠ “Ivo Andrić”, “Georgi Stojkov Rakovski”, “Borisav Stanković”, “Zmaj Jova Jovanović”, “Branko Radičević” i “Sveti Sava”, radnim danom od 7.30 do 14.30, potvrdili su u Domu zdravlja.

PUCAO NA KOMŠIJU Potekla krv zbog bunara

Novica Šešum (65) uhapšen je preksinoć jer je pucao na komšiju Sašu Matoša (49) u dvorištu njegove kuće u banjalučkom naselju Kuljani, a tome je, kako saznajemo, prethodila svađa zbog bunara za vodu.