Kako će Hojt “disciplinovati” Dodika i Bakira, ali i nametnuti dodatni pritisak Srbiji

Postavljenje Trampovog specijalca za Balkan Hojta Jia za ambasadora u Sarajevu najvjerovatnije će donijeti disciplinovanje Dodika i Izetbegovića, ali i Srbiji dodatne pritiske u odnosu sa Sarajevom, Kosovom, ali i u politici prema Rusiji.

Ji je, inače, juče podnio ostavku na mjesto zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i evropske poslove. Poznat je kao specijalac predsjednika SAD Donalda Trampa za Balkan, na toj poziciji je bio pet godina. Karijeru bi trebalo da nastavi u diplomatiji, i to na poziciji ambasadora u Sarajevu.

Kako je „Blic“ juče objavio, iako se pominjalo da će biti ambasador u Makedoniji, izvjesnije je da će njegovo sljedeće namješteništvo ipak biti Sarajevo. Njegov dolazak u Bosnu i Hercegovinu neće biti bez uticaja na Srbiju s obzirom na odnose između Beograda i Banjaluke, ali i Jieve stavove o opredijeljenju Srbije između Rusije i Evropske unije.

U prilog tome da njegovo novo namještenje neće proteći bez bure svjedoče i Dodikove izjave da je Ji “olupina bivše američke administracije koja vodi antisrpsku politiku“, ali i jučerašnja da je “šarlatan”. Dodik je čest gost Beograda, a iako predsjednik Aleksandar Vučić uvijek naglasi da poštuje cjelovitost RS, nije teško prognozirati da nisu isključene i opomene Srbiji zbog problematičnih izjava.

Imajući u vidu da je Ji nedavno usred Beograda jasno poručio Srbiji da ne može da sjedi na dvije stolice aludirajući na blizak odnos sa Rusijom, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da očekuje pritiske, ali da će se Srbija držati dosadašnje spoljne politike.

– Ako Sarajevo bude rješenje za Jia, nije isključeno da to znači da Zapad prepoznaje BiH kao sljedeću moguću kritičnu tačku na Balkanu, ali i da na tom području želi jači uticaj. Srbija će se držati spoljne politike i kursa koji je i do sada praktikovala – rekao je Dačić.

S jedne strane Dodik, s druge odnosi prema Moskvi, izazovi su zbog kojih bi Srbija mogla da se nađe pod Jievom lupom, što potvrđuje i direktor Centra za regionalnu politiku Aleksandar Popov.

– U posljednjih šest mjeseci Amerika je počela da obraća više pažnje na region. Vidjelo se da poslije Makedonije SAD okreću fokus na BiH, što se moglo naslutiti i po spekulacijama o Dejtonu dva. Amerika želi daleko aktivniju ulogu u BiH. Hojt Ji znači dolazak čvrste ruke u region, a činjenica je da kada ima čvrste ruke, tada se stvari ne otimaju kontroli često. To će se odnositi na disciplinovanje Dodika, ali i Bakira Izetbegovića koji takođe daje izjave koje je ne doprinose pomirenju. Ujedno, za Srbiju njegov dolazak znači traženje da se konstruktivno ponaša u odnosu prema BiH. Srbija ima i druga dva balasta na vratu, Kosovo i Rusiju. Mislim da se oko te dvije stvari ulazi u završnicu i da će u naredne dvije godine mnoge stvari biti bistrije i da bi Ji mogao da ima veliku ulogu – kaže Popov.

Ipak, docent Fakulteta političkih nauka Boban Stanojević kaže da u Srbiju pogrešno Jia percipiraju kao neprijatelja.

– To je pogrešno, on sprovodi zvaničnu politiku SAD prema Zapadnom Balkanu. Ništa ne radi po svom nahođenju, ništa za šta nema podršku svojih poslodavaca – zaključuje Stanojević.

Hojt Ji je dospio u žižu javnosti u regionu sredinom prošle godine, nakon što je nakratko smirio uzavrele političke prilike u Makedoniji (formiranje vlade) i Albaniji (održavanje izbora).

Dodik: On je šarlatan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je juče da je sasvim nebitno gdje će američki diplomata Brajan Hojt Ji biti ambasador jer je, kako kaže, on prošlost, a politika garniture kojoj pripada je neprijateljska prema RS.

– On je malo pokušao da bude veći igrač nego što mu pripada, ali u svakom slučaju on je prošlost. Gdje će on biti ambasador, to je nebitno, može da bude i u Sarajevu, ali politika te garniture, bivše administracije SAD, bila je loša i neprijateljska prema RS i mi smo se tako odnosili prema njima – rekao je Dodik.

Komentarišući da li je Ji dobio veći značaj nego što mu pripada, Dodik kaže:

– On je jedan šarlatan koji je ovdje pokušao da sprovodi neke ideje jednog užeg kruga ljudi na Balkanu. Tako su pokušali i sa pričom o Dejtonu dva. To nije nova ideja, nju su prije deset godina plasirali pojedini Amerikanci u Sarajevu koji su smatrali da je baš tad bilo vrijeme za novi Dejton, čime bi se ukinuli entiteti i stvorila unitarna i jedinstvena Bosna – rekao je Dodik.

(Euro Blic)

DODIK: Oko Pavića bilo mangupa koji su radili protiv koalicije

Milorad Dodik, predsjednik RS i novoizabarni član Predsjedništva BiH, rekao je da SNSD sa koalicionim partnerima radi na formiranju skupštinske većine, te dodao da postoje pojedinci koji nisu radili u interesu koalicije. “Neki su radili direktno protiv kolaicije, a pripadaju nekim od naših koalicionih partnera. Narednih dana ćemo to da ispitamo. Niko neće biti zaštićen

RADOJIČIĆ: Netačne tvrdnje o navodnom falsifikovanju zapisnika sa biračkih mjesta u Banjaluci

Banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić rekao je danas da nisu tačne tvrdnje predsjednika PDP Branislava Borenovića o navodnom falsifikovanju zapisnika sa biračkih mjesta u Banjaluci, navodeći da ni on, ni Gradska uprava nemaju nikakve nadležnosti za sprovođenje izbornog procesa. – Predsjedniku PDP bi trebalo da bude jasno da gradonačelnik bilo kojeg grada u BiH, pa tako

MEĐU NJIMA I JEDNA BANJALUČKA Kineski jezik pred osnovcima u četiri škole

Učenici u četiri osnovne škole uskoro bi trebalo da počnu da izučavaju kineski, a znakove i gramatiku jednog od najtežih svjetskih jezika pokazivaće im predavači iz Kine. Ovaj jezik sa Dalekog istoka ušao je na mala vrata u obrazovni sistem Srpske u prošloj školskoj godini, kada je u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Istočnom Novom

Banjalučki mališani iz centra grada poslali poruke o pravima djece

Mališani iz 10 vrtića danas su u Gospodskoj ulici prodavali svoje rukotvorine i recitovali o dječjim pravima i obavezama. Na izložbeno-prodajnom štandu u centru grada djeca su prodavala rukotvorine koje su napravili na kreativno-edukativnim radionicama u vrtićima, a u prigodnom programu su kroz igru, pjesmu i recitaciju pričali o dječjim pravima, ali i obavezama. Ova

KLUB NOVINARA BANJALUKA: Tražimo izmjenu Krivičnog zakona

Klub novinara Banjaluka poziva novu većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske da na prvoj redovnoj sjednici, po hitnom postupku, na dnevni red uvrsti i usvoji izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske kojima će se napad na novinare tretirati kao napad na službeno lice.

UNIVERZITET U BANJOJ LUCI Posao za sedam pripravnika

Prof. dr Radosalav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, 10 oktobra 2018 godine u prostorijama Rektorata, potpisao je ugovore o obavljanju pripravničkog staža sa sedam pripravnika, koji će pripravnički staž obaviti na Univerzitetu.