Magazin 27.01.2016.

Kako da eliminišete kamenac i neprijatne mirise iz kućnih aparata

ČITANJE: 3 minute
kamenac
Ovi prirodni načini čišćenja aparata će vam pomoći da kuća zablista.

Na sudoperu, posuđu, mašini za pranje veša i posuđa zadržavaju se tragovi kamenca koji su posljedica “tvrde vode”. Te bijele naslage veoma je teško, praktično nemoguće, ukloniti običnim sredstvima za pranje. S druge strane, ljekari savjetuju da ne koristite često takva sredstva jer obiluju “hemikalijama” koje loše utiču na zdravlje.

Postoje i ekološki načini da oporavite vaše aparate od kamenca i eliminišete neprijatne mirise. Možda niste znali, ali na tvrdokorne mrlje od kamenca efikasno djeluje i soda bikarbona, morska so, sok od limuna i alkoholno sirće. Prednosti ovakvog čišćenja su velike, osim što se na ovaj način uspješno eliminišu tragovi “tvrde vode”, nečistoća i masnoća, ne utiču loše na životnu sredinu i na zdravlje čovjeka, a za sobom ostavljaju prijatan miris.

Čišćenje sudopere

Ispraznite sudoper, isperite vodom i prebrišite suvom krpom. Istrljajte površinu sunđerom i pastom od 2 kašičice sode bikarbone i sokom od pola limuna. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa isperite vodom i prebrišite čistom vlažnom krpom. Ako na nekim mjestima soda bikarbona nije uspjela da odstrani deblje slojeve kamenca, istrljajte taj dio sunđerom natopljenim u alkoholno sirće. Dobro isperite vodom i osušite. Takođe, kamenac možete da skinete i pomoću krupne morske soli pomiješane sa sokom od jednog limuna.

Da bi sudoper blistao, pošto gaočistite od kamenca istrljajte ga mekom, suvom krpicom na koju ste sipali nekoliko kapi maslinovog ulja.

Čišćenje slivnika

Da biste spriječili zapušavanje slivnika, s vremena na vrijeme u odvod sudopera sipajte šolju vinskog sirćeta u koju ste sipali kašičicu sode bikarbone. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, pa sipajte direktno u odvod litar kipuće vode.

Čišćenje posuđa od kamenca

Ako je voda koju koristite “tvrda”, to se posebno odražava na posuđu. Tragovi od kamenca se vremenom talože i ostavljaju mrlje koje se vrlo teško skidaju. To se naročito vidi na čašama, šerpama i džezvi za kafu i čaj. Da biste lakše izribali lonce i ostalo posuđe, sunđer za pranje sudova natopite limunovim sokom i morskom solju. Poslije ribanja, posuđe isperite pod jakim mlazom vodom.

Čišćenje radne ploče u kuhinji

Masnoće i nečistoće na radnoj ploči možete da očistite sprejom koji lako i jednostavno možete sami da napravite. U veću bocu sa raspršivačem sipajte 3 dl alkoholnog sirćeta, 2 dl vode i 40 kapi eteričnog ulja eukaliptusa koje će kamuflirati oštar miris sirćeta i dezinfikovati kuhinjsku površinu. Isprskajte površinu i istrljajte sunđerom. Nije potrebno da poslije toga ispirate vodom.

Čišćenje mašine za posuđe

Kvarove na mašini za posuđe spriječićete ukoliko jednom mjesečno osvježite ovaj aparat na sljedeći način: ispraznite mašinu i starom četkicom za zube koju ste umočili u alkoholno sirće dobro oribajte spoj oko vrata i mašine. Na uporne mrlje primijenite pastu od sode bikarbone i limunovog soka. Zatim, na dno prazne mašine sipajte 2 dl alkoholnog sirćeta, zatvorite vrata i uključite mašinu na pranje na najvišoj temperaturi. Ukoliko želite da odstranite neugodne mirise iz mašine za sudove, u pregradu za deterdžent sipajte limuntus i takođe izaberite opciju pranje na najvišoj temperaturi.

Čišćenje mašine za veš

Sličan je princip kao kod mašine za posuđe. Dijelove zahvaćene kamencem istrljajte četkicom koju ste umočili u alkoholno sirće ili pastom od sode bikarbone. Ispraznite mašinu i u pregradu za pretpranje sipajte limuntus, podesite temperaturu na 60 stepeni, isključite centrifugu. Po završetku predpranja, ispraznite vodu iz bubnja. Naravno, važno je i da pri svakom pranju veša koristite sredstva koja sprečavaju stvaranje kamenca.

(B92)