Biznis 14.11.2015.

Kako da napravite dobar biznis plan

ČITANJE: 4 minute
Biznis plan
Nekadašnji američki predsjednik Dvajt Ajzenhauer rekao je: „Planovi su beskorisni, ali je planiranje neophodno”. U poslovanju, planovi su, ipak, i dalje neophodni.
Najbolji biznis planovi su oni koji pričaju priču: šta kompanija želi da uradi i na koji način će to ostvariti. S obzirom da, na primjer, većina “startup” poslova propadne tokom prve godine postojanja, biznis plan je odličan način da bezbjedno testirate prednosti i mane svoje ideje, uklonite sve nerealne ciljeve i analizirate konkurenciju.

Biznis plan ne mora da bude komplikovan, ali mora da služi svrsi i usmjeri vas ka uspjehu u ostvarenju postavljenih ciljeva. Uz to, onome ko ga nije pisao i prvi put ga vidi, mora da bude savršeno jasan. Šta je neophodno?

Nema jednog tačnog odgovora. Pristup zavisi od industrije u kojoj poslujete, od osobe kojoj se plan predstavlja i od osnovne namjene pisanja plana. Otprilike kao i CV. Ukratko, to znači da ćete morati da napravite nekoliko verzija. Isto tako, kako se bilo koja okolnost promijeni, mijenjaće se i sadržaj biznis plana, makar u detaljima. Posebno je važno da unesete svaki uspjeh koji u međuvremenu ostvarite. Ipak, ne zaboravite da čuvate i prethodne verzije jer ćete tako najlakše pratiti svoj napredak.

Važno je da uvijek budete realni, i kod dobrih, i kod loših stvari. Procjene morate da zasnivate na podacima, a ciljeve podijelite u etape. Nikoga neće impresionirati nemoguće i neostvarljivo – ne zaboravite da o svemu ostaje „pisana riječ”. Zato – prvo i prije svega – morate da imate ideju i realan način da je sprovedete u djelo. Ne zaboravite da uključite istraživanja, svoja i tuđa, jer tako planu dajete kredibilitet.

A tu je i format, način na koji se predstavljate. Niko ne voli (pa i ne čita) ogromne tekstove pisane sitnim slovima. Pronađite način da vaš biznis plan bude interesantan, da čitaoca (investitora) vuče da pročita sve.

Kakvi sve biznis planovi postoje?

Šta je sa sadržajem? Biznis plan u prosjeku ima 15–25 strana, u zavisnosti od namjene: predstavljate nov proizvod, stvarate novu granu industrije ili tražite sredstva da dovršite započeto. Svi biznis planovi mogu da se grubo razvrstaju u 4 kategorije:

– radni plan (najčešće za internu upotrebu – koristan, ali ne previše zanimljiv),

– mini plan (skraćena verzija biznis plana, često skoncentrisana na samo jedan segment poslovanja),

– plan „šta ako” (djelovanje u slučaju najgoreg mogućeg scenarija – rješavanje kriznih situacija),

– prezentacioni plan (način da se predstavite u najboljem svjetlu, onaj koji je najobimniji i zahtjeva najviše pripreme i rada).

Kako da napravite prezentacioni plan?

Prezentacioni plan je onaj koji je najteže sastaviti. Najčešće ima 7 dijelova.

1. Rezime

Mjesto mu je odmah nakon naslovne strane. Objašnjava suštinu vašeg poslovanja i ukratko predstavlja sadržaj biznis plana: koncept, postojeće finansije i one koje želite da postignete, trenutnu poslovnu poziciju i najveća (relevantna) dostignuća.

2. Poslovanje

Kratko predstavljanje čitave industrije i vaše mjesto u toj postavci. Najvažnije: ovde istaknite svoj USP (Unique Selling Proposition), ono što vas čini jedinstvenim na tržištu. Predstavite strukturu svoje kompanije i način kako dolazite do klijenata.

3. Strategija

Ovde definišite svoju ciljnu grupu i tržišnu teritoriju koju zauzimate (ili priželjkujete). Potrebna vam je analiza svih segmenata i opis načina kako ćete prevazići prepreke koje očekujete i na koji način pristupate neočekivanim problemima.

4. Konkurencija

Uporedna analiza vašeg i poslovanja vaših najvećih konkurenata, SWOT analiza i – u svjetlu tih podataka – različiti pristupi za zadržavanje postojećih korisnika i načini za proširenje poslovanja. Ukratko: zašto ste bolji od drugih.

5. Razvoj

Ovaj dio plana postoji samo kod kompanija koje rade na stvaranju i razvijanju novih proizvoda. Podrazumijeva nastanak, dizajn i imenovanje takvih proizvoda i treba da što jače privuče potencijalne investitore.

6. Upravljanje

Opišite kako poslujete na dnevnom nivou, okruženje u kom se nalazi vaša kompanija, ljudstvo, opremu, logistiku… Od koga i šta nabavljate, a šta sami proizvodite. I, naravno, šta je čija odgovornost.

7. Finansije

Iako se uvijek nalaze na kraju biznis plana, vjerovatno su najvažnije. Navedite početni kapital, trenutnu imovinu i odnos prihoda i rashoda za prethodnih 12 mjeseci.

Čak i da u sam biznis plan ne unesete sve ove podatke, morate ih znati jer su upravo ovi segmenti najčešća tema pitanja investitora. Jer uvijek morate biti spremni.

Da li je ovo sve što treba da znate? Ni blizu. Ali jeste dovoljno da shvatite šta je neophodno i zašto. Iako djeluje da je to posao bez kraja, odličan biznis plan će sigurno i pokrenuti vaše poslovanje. I ovaj posao možete da delegirate nekom drugom, ali ako ovladate znanjem i umijećem pisanja biznis plana, vaš rad postaje lična karta vašeg poslovanja. I možete da se krećete samo naprijed.

(B92)