Magazin 08.11.2015.

Kako da ostavite dobar utisak kod kolega

ČITANJE: 4 minute
Poslovni razgovor
Pravila lijepog ponašanja svi (manje-više) znamo. Ipak, određene fraze ne bi trebalo da postoje u poslovnom svijetu.

Za porodicu i prijatelje ne brinete da će vas pogrešno razumjeti. Znaju da imate dobre namjere, pa vam ni lapsuse ni brzopletosti ne uzimaju za zlo. Kolege, klijenti i saradnici uvijek slušaju tačno ono što izgovarate, najčešće nema mjesta – a ni razloga – za dodatna promišljanja i pretpostavke.

Zašto uopšte dolazi do pogrešnog razumijevanja onoga što izgovorite? Da bi svaka vaša riječ zaista imala značenje koje ste željeli, važan je cio paket: govor tijela, intonacija, mimika i, najviše od svega, prethodno poznavanje. A poslovni saradnici ne moraju da vas poznaju.

Kompanija Talent Smart sprovela je veliko istraživanje na preko milion ispitanika. Rezultati su pokazali da je ogromnoj većini ispitanih nedostajalo isto umijeće – socijalna usklađenost, znanje da ono što govorite i pokazujete bude u skladu sa okolnostima i okruženjem u kojima se nalazite. Ova greška se najčešće dešava jer, kada ste u nepoznatom okruženju, želite da ostavite dobar utisak i sve vrijeme mislite unaprijed, o onome što ćete sledeće reći ili uraditi. A sadašnji trenutak previđate i nadate se najboljem.

Kako da pomognete sami sebi? Tako što ćete određene teme potpuno izbjegavati. Ovo su neke od tema koje uvijek i obavezno treba preskočiti u komunikaciji sa poslovnim saradnicima, bez obzira na to koliko dobre namjere imate.

1. „Izgledate umorno”

Nema dobrog razloga da nekome kažete da loše izgleda, čak i ako pretpostavite da je samo loše spavao. Jer šta ako je uzrok ozbiljniji, komplikovaniji i nimalo vas se ne tiče? Mnogo je bolje da usputno pitate da li je sve u redu. U oba slučaja pokazujete da ste spremni da saslušate i pomognete, ako možete, ali drugi način je znatno profesionalniji. Uz to, pokazujete da brinete, a ne da ste nepristojni.

2. „Baaaš ste smršali”

Želite da udijelite kompliment, ali ovo zvuči kao da kritikujete. Ako je neko smršao, prethodno je morao da ima vidan višak kilograma. A to ne treba pominjati. Zato naprosto recite: „Izgledate odlično danas”. Bez poređenja, pominjanja prethodnog „stanja”, samo pohvala.

Isto tako, nečije godine nikada nisu tema za poslovne sastanke. Bez izuzetka.

3. „Ionako nije najbolji izbor za vas”

Raskidi i razvodi zauzimaju prvo mjesto na ljestvici okidača za stres. Nema potrebe da vi ili bilo ko drugi to još više ističete. Implicitno, govorite da vaš saradnik ne bira najpametnije i to mu se sad obilo o glavu. A sve to je previše uplitanja u privatni život. Ukratko – ne mješajte se.

4. „Vi uvijek…” ili ƒ„Vi nikad…”

Niko ništa ne radi uvijek ili nikad; svi se ponašamo u skladu s okolnostima. Niko nije biće jedne dimenzije, zato nema potrebe za ovakvim kategorizacijama. Svaka ovakva izjava zvuči kao napad, a šanse za kvalitetan poslovni sastanak nakon toga skoro da ne postoje. Zato bolje pomenite da takav model ponašanja već prepoznajete: „Zar niste nešto slično uradili i u toj-i-toj situaciji?”

5. „Kao što sam već rekao…”

Svi zaboravljamo, ljudi smo. Ako izgovorite ovo ili nešto slično, djeluje kao da ste uvrijeđeni što morate da ponovite šta je već učinjeno. Za sagovornika, ovo znači ili da ste nesigurni u svoje odluke i čekate potvrdu drugih, ili mislite da ste bolji od ostalih. Ili oba. U poslovnom svijetu ni jedno ni drugo nije dobro. Ako već morate da ponovite izrečeno, preformulišite, razjasnite, podvucite ono što je ključno. Tako će i poruka biti zapamćena.

6. „Kako hoćete”

Ako vas je neko nešto pitao, znači da mu je vaše mišljenje važno. Poštujte to. Čak i ako nemate čvrst stav o nekoj temi, potrudite se. Nije neophodno da izaberete stranu, samo temi pristupite analitički. Saradnik će vam biti zahvalan.

7. „Bar nikada nisam…”

Od svih navedenih fraza, ova je najagresivnija. Tako skrećete pažnju sa svoje pogreške i ističete tuđu grešku iz prošlosti. Uvijek je tako. Ne radite to; jednostavno se izvinite. Tako diskusija ponovo dobija racionalan, profesionalan ton i vodi ka rješenjima problema.

Na kraju krajeva, uspješnu komunikaciju čine male stvari. Kada naučite sve što vam je potrebno da se komunikacijom bavite profesionalno, ostaje još da razradite detalje. Tada svaki razgovor ide kao pjesma.

(Kurir)