Magazin 24.01.2016.

Kako da sačuvate brak kad dođe beba

ČITANJE: 1 minuta
roditelji
Jedan od najvećih izazova u braku javlja se kad na svijet dođe beba.

Iako je riječ o srećnom događaju, partneri se često udalje jer više nemaju vremena jedno za drugo.

Umjesto romantičnih večeri uz vino dolaze besane noći, a strastvene poljupce potiskuju prljave pelene, pa se nekadašnji ljubavnici začas pretvaraju u iscrpljene roditelje.

 Stručnjaci sa Univerziteta Geteburg u Švedskoj primjetili su da se čak trećina parova raziđe nakon dolaska bebe na svijet.
Istražujući ponašanje parova u tri faze, šest mjeseci nakon rođenja prvog djeteta, poslije četiri i osam godina, naučnici su otkrili pet trikova koji čuvaju brak.

 

Jasno komunicirajte – Uvijek je važno da partneru iskreno i otvoreno saopštite kako se tačno osjećate i šta želite, a pogotovo u trenutku kad se vaš život neminovno mjenja. Od toga zavisi da li ćete ostati tim ili će svako poželjeti da krene svojim putem.

Grlite se – Sigurno nećete moći da vodite ljubav onako često kako ste navikli, ali ne odričite se zagrljaja i poljubaca u prolazu, jer fizički kontakt učvršćuje odnos.

Njegujte zajedništvo – Ovo je veoma teško, ali stručnjaci apeluju da se potrudite. Ne dozvolite da vam se razgovor svede na pelene i hranu za bebe.

Hvalite partnera – Nije lako ostati pozitivan kad ste iscrpljeni, ali odolite iskušenju da krivicu prebacite na partnera.

Potražite pomoć – Nemojte na prvi znak nevolje napuštati brod koji tone. Umjesto toga, potražite pomoć profesionalaca da biste preduprijedili razvod.

(Novosti.rs)