Magazin 22.11.2015.

Kako da usrećite mačku?

ČITANJE: 1 minuta
Macka
Ako mačka nema gdje da se skriva, šta da grebe ni teritoriju koju može da obilježava, biće pod stresom.

One su bića instinkta i treba im omogućiti da rade ono za šta su stvorene kako bi bile srećne i zdrave. Evo kako možete usrećiti vašu mačku.

Obezbijedite joj dovoljno zabave

Važno je da mačka ima dovoljno igračaka, kao i da joj posvećujete dovoljno vremena i pažnje za interakciju i igranje. Na ovaj način bolje ćete se povezati sa vašim ljubimcem.

Neophodna oprema za mačke

Takođe, važno je da ispunite osnovne potrebe mačke, tako što će kutija sa pijeskom redovno biti čista, postavićete joj grebalicu i dovoljno mjesta za skrivanje. Bez ovih stvari, mačka će vjerovatno ispoljavati simptome stresa.

Stabilna težina

Gojazne mačke su sklone različitim oboljenjima, uključujući i dijabetes. Zato je mački potrebno da u toku dana bude aktivna. Takođe, i ishrana je vrlo važan faktor. Nutritivne i energetske potrebe mačke mijenjaju se u zavisnosti od starosti. Prije nego što nabavite hranu, uvjerite se da je izbalansirana i kompletna.

Veterinarska njega

Vaša mačka možda neće biti naročito srećna tada, ali redovne posjete veterinaru su od suštinskog značaja za održavanje zdravlja. A naravno, zdrava mačka je i srećna mačka. Ne zaboravite na oralnu higijenu – redovno održavanje i pranje zuba spriječiće stomatološke probleme.

(Zivotinje.rs)