Vijesti 08.04.2019.

KAKO IZGLEDA RAD U JAVNOM I PRIVATNOM SEKTORU Mladi slušali iskustva profesionalaca

ČITANJE: 2 minute

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci organizovana je jednodnevna konferencija “Smart Start”, koja je okupila preko 60 srednjoškolaca i studenata.

Kroz višesatno druženje svi prisutni su imali priliku čuti karijerne priče iskusnih profesionalca iz sfere privatnog i javnog sektora, ali i međunarodnih finansijskih institucija.

Kako su rekli sa Ekonomskog fakulteta, govornici su sa mlađim kolegama podijelili svoje profesionalne i lične priče od studentskih dana do uspješnih menadžerskih pozicija. Jedan od njih bila je i Bobana Čegar, ekonomista iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i donedavni viši asistent na Ekonomskom fakultetu, koja je podijelila svoju priču od dana kada je bila najbolji student i dobitnik zlatne plakete, preko iskustava tokom usavršavanja kroz međunarodne programe u Sloveniji, Njemačkoj i Austriji do sadašnjeg posla u kancelariji MMF-a u BiH. Bobana je mladima ukazala da je karijerni razvoj usko vezan za znanje, trud i zalaganje te da je ekonomija kao zanimanje dovoljno širokoprofilisana za budućnost te samim tim sjajan karijerni izbor.

Darko Milunović, viši asistent na Ekonomskom fakultetu i jedan od izvršnih direktora Elektroprivrede RS, je mladima govorio o tome koliki je značaj kontakata i ostvarenih pozitivnih utisaka kod saradnika za sve buduće angažmane. Darko je pričao o svojim počecima koje je imao kao demonstrator na predmetu Statistika, te karijernom putu počevši od povremenih angažmana do uspješne menadžerske karijere u velikom sistemu kao što je Elektroprivreda RS.

Dragana Višekruna, menadžer razvoja poslovanja i asistent direktora za finansije u privatnoj kompaniji je kroz prezentaciju baziranu na vlastitom iskustvu govorila o svojim počecima radeći kao promoter ove kompanije, a kasnije i student praktikant, ali i situacijama i poslovnim odlukama koje donosi danas kao dio menadžment tima. Savjetovala je studente da i najsitniji posao trebaju raditi sa jednakom predanošću kao i one najveće, dodajući da svaki, bar minimalno, kvalitetniji i posvećeniji pristup rješavanju poslovnih obaveza vodi boljoj karijeri i otvara neka nova vrata za karijeru u budućnosti. Dragana je, takođe, mladima pojasnila koje su to sve prednosti karijere u privatnom sektoru kao i koliko ozbiljne kompanije vode računa o kvalitetnim radnicima.

Nakon prezentacija govornici, srednjoškolci i studenti sunastavili neformalno druženje kada su imali priliku postaviti pitanja iskusnim profesionalcima, dobiti koristan savjet, te riješiti neke od nedoumica koje trenutno imaju.

“Smart Start” je održan u suorganizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Centra za razvoj karijere u sklopu projekta “Fabrika znanja” podržanom od strane Ambasade SAD u BiH.

(Srpskainfo)