Vijesti 05.12.2017.

Kako je Banjalučaninu “podvaljena” torba sa 40 bombi i 5 pištolja

ČITANJE: 4 minute

Banjalučanin Ibro Muratović, uhapšen zbog krijumčarenja bombi i oružja u Švedsku, imao je saučesnika u Banjaluci, koji mu je dao torbu sa naoružanjem pod izgovorom da je u njoj hrana, i to nekoliko trenutaka uoči polaska s autobuske stanice, saznaje „EuroBlic“.

Muratović je „pao“ u Sloveniji nakon što su se skeneri na granici upalili zbog sumnjivog prtljaga, a granični policajci ubrzo u torbi ispod njegovog sjedišta otkrili 40 bombi i 5 pištolja.

Sve vrijeme Muratović je bio pod budnim okom mafije, odnosno organizatora kriminalne grupe, koji se vozio u automobilu iza autobusa.

Nakon što je vidio da slovenačka policija odvodi Muratovića, šef kriminalne grupe je pobjegao prema Njemačkoj.

Nevjerica

Vijest o hapšenju Ibre dočekana je sa nevjericom među Romima, koji gotovo jednoglasno tvrde da ovaj Banjalučanin nikada nije imao veze s kriminalnim grupama.

Nakon informacije o hapšenju Muratovića, slovenačka policija je obavijestila Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, čiji su inspektori, kako saznaje „EuroBlic“, u nedelju bili u porodičnoj kući uhapšenog u banjalučkom naselju Veseli brijeg.

Ekipa „EuroBlica“ juče je posjetila romsko naselje Veseli brijeg, a brat uhapšenog, Meho Muratović, kratko je potvrdio da je policija bila u njihovoj kući, ali nije želio detaljnije govoriti o hapšenju brata.

– Ne znam ništa o tome. Dobili smo informaciju da je Ibro uhapšen u Sloveniji, a juče je bila i policija, ali detaljnije informacije nemamo – kratko je naveo Muratović.

Častan i pošten

Mještani Veselog brijega kažu da bi za Ibru odmah pred sudom svjedočili da je častan i pošten.

Mještanka Kada Mujkić kaže da je Muratović radio sitne poslove kako bi sebi obezbijedio hranu.

– Radio je i kod mene u kući. Čistio je, cijepao drva i te sitne poslove. Kada mi je rekao da ide u Švedsku govorila sam mu da ostane u mojoj kući, jer ja trebam putovati za Italiju, ali on je ipak otišao i evo šta se dogodilo – navela je Mujkićeva.

Drugi mještani koji su zamolili da im zbog vlastite bezbjednosti ne navodimo imena istakli su da svi znaju ko stoji iza bombi i oružja.

– Svi mi znamo ko je podvalio Ibri i oružje i te bombe, a on sada treba sam da kaže o kome se radi. Vjerovatno mu nije svejedno, jer mu sada i prijete, ali ovo neka je na dušu onome ko je namjestio našem Ibri – ispričao je mještanin koji je želio da ostane anoniman.

Skupljaju novac za kauciju

Dodaje kako Romi od Švedske do Italije skupljaju novac kako bi platili da Muratović što prije izađe na slobodu.

– Postoji informacija da iza svega stoji jedan Rom u Švedskoj koji je Ibru pozvao da novogodišnje praznike provede kod njih radeći, ali niko nije ni pretpostavio da će mu na ovakav način “spakovati”. Taj Rom je sve vrijeme i bio u blizini, a kada je vidio da je Ibro uhapšen, samo je nastavio voziti dalje, pobjegavši u Nemačku – ispričao je mještanin koji je takođe želio ostati anoniman.

Uloga mule

Izvor blizak bezbednosnim agencijama otkriva da je Muratović primio sumnjivu torbu od jednog Roma iz Banjaluke, nekoliko trenutaka pred polazak, te da ju je stavio ispod sjedišta u autobusu. Tu su je pronašli policajci nakon što je skener na granici u Sloveniji otkrio sumnjivu robu u autobusu.

– Muratović je imao ulogu mule, odnosno osobe koja prenosi krijumčarene stvari preko granice. Sa druge strane, zvuči nevjerovatno da neko može i pomisliti da na taj način u autobusu prevozi oružje – naveo je izvor „EuroBlica“ blizak istrazi.

Akcije protiv krijumčara oružja

U proteklom periodu u BiH je uhapšeno više osoba zbog krijumčarenja oružja u Kraljevinu Švedsku. U akciji kojom je rukovodilo tadašnje Specijalno tužilaštvo RS u Geteborgu je još 2014. razbijena dobro organizovana kriminalna grupa koja je u automobilima prevozila oružje.

Tužilaštvo BiH je u julu ove godine podiglo optužnicu protiv četvorke iz Gradiške, koja se takođe tereti za krijumčarenje oružja iz BiH u Švedsku.

(EuroBlic)