Magazin 06.12.2015.

Kako je skandalom i golotinjom postala jedna od najpoznatijh i najbogatijih žena na svijetu

ČITANJE: 4 minute
madonna
Skandal je njeno drugo ime. Na osnovu kontraverznog ponašanja stekla je slavu, ali i zaradila milione.

Madona Luiza Veronika Čikone je rođena u velikoj katoličkoj porodici italijanskog porijekla kao jedna od šestoro djece, idilu djetinjstva i odrastanja joj naglo prekida smrt majke koja je oboljela od raka dojke. Madona je tada imala samo pet godina i upravo ta činjenica je jedna od najvećih tragedija koje su definitivno zabilježile Madonin život. Njen otac Silvio se ubrzo ponovo oženio kućnom pomoćnicom, ali je Madona nikad nije prihvatila.

Prerana smrt majke, kao i loš odnos sa ocem su uslovili njen neizlječiv strah od gubitka.

Madona je odmalena htjela da bude drugačija od svojih vršnjaka i sve što je činila išlo je u smjeru isticanja različitosti kao i privlačenja pažnje na samu sebe kad je to god bilo moguće. Nakon mnogobrojnih vanškolskih aktivnosti i velikog zalaganja i truda koji bi Madona uložila u bilo što čega bi se primila određen mir pronašla je u sopstvenom tijelu odnosno pokretu. Nakon nekoliko godina studiranja Madoni postaje pretjesno te odlazi u Njujork kako bi ostvarila svoje snove.

Sa samo 35 dolara u džepu, avionom stiže u veliki grad gdje je radila nekoliko sitnijih poslova, poput konobarisanja, dok nije postala plesačica na svjetskoj turneji Patrika Hernandesa.

Bez obzira koliko bilo teško učiniti taj korak Madona ga je učinila i time otvorila vrata drugim mogućnostima koje su joj malo pomalo preko plesa dovele na pozornicu kao pjevačicu odnosno zabavljačicu.

Prvi ugovor potpisala je 1982. sa Sire Records i uskoro izdala prvi singl, “Everybody”. Debi album “Madonna” izašao je 1983. Sledeći album, “Like a Virgin”, bio je njen prvi album na američkoj top listi. Godine 1987. kreće na svoju drugu turneju, Who’s That Girl Tour, koja je zapamćena kao veliki spektakl. Četvrti album, “Like a Prayer” je prelomna tačka u Madoninoj karijeri. Film Dik Trejsi snimila je 1989. godine, i uskoro je krenula na turneju “Blond Ambition Tour”.

Posle dvije godine je snimila film “In Bed with Madonna”. Film “Evita” snimila je 1996. godine. Madonin sedmi studijski album, “Ray of Light” iz 1998. imao je rejv atmosferu. “Music”, njen osmi album, iz 2000. ponovo je stavio Madoninu muziku u haus i tehno okvire. Album “American Life” iz 2003. je njen najveći komercijalni neuspjeh. 2007. godine lansirana je modna marka “M by Madonna”, za H&M koja je za nedjelju dana zaradila oko 15 miliona dolara. Confessions Tour, Madonina turneja sa do sada najvećom zaradom za ženskog izvođača, počela je na ljeto 2006. i imala oko 1,2 miliona gledalaca. U ovo vrijeme piše i dečije knjige. Posljednja turneja “Sticky and Sweet” sa prihodom od 408 miliona dolara je prva na listi po zaradi svih vremena jednog izvođača.

Jedina čvrsta emotivna veza na početku njene karijere ostvarena je sa jednako buntovnim Šonom Penom, koja je rezultirala njenim prvim brakom. Nakon burne prepirke i preveliku sličnost karaktera brak je ubrzo propao. Nakon njega Madona pada u emotivnu krizu koja je u umjetničkom smislu stvorila naglašenu seksualnost koja je opet rezultirala objavljivanjem knjige “Seks”. Ova knjiga je je izazvala mnogobrojne kontroverze, ali Madona se ne kaje jer je svaki njen postupak dio umjetničkog izraza, svidjelo se to nekome ili ne.

U tridesetosmoj godini Madona po prvi puta postaje majka i njen život poprima drugu dimenziju te joj se prioriteti naglo okreću što je dovelo do umjerenijeg umjetničkog izražavanja prihvatljivijeg za širi krug publike.

Kćerku Lurd, rodila je 1996. a njen biološki otac je Karlos Leon, koji je u to vrijeme bio Madinin lični trener.

U poslovnom smislu Madona je i dalje držala sve konce u svojim rukama, te je upravo njen poslovni uspjeh jedina stvar koju je uvijek u cjelosti držala u privatnosti.

Drugi njen veliki podvig u privatnom životu je njen brak sa britanski režiserom Gajem Ričijem, te rođenje nihovog sina Roka.

Ubrzo se razvela i od Ričija, a pjevačica pored svoje dvoje biološke djece ima i dvoje usvojene.

Treće dijete, dečaka Dejvida, usvojila je u Malaviju 2007. Ovo usvajanje je izazvalo skandal, po kojem je Madona imala povlašćen status pri usvajanju i glasine da je Dejvida “kupila”.

Madona je tema kritike još od samog početka karijere. Iako neki smatraju njene tekstove glupim i nezanimljivim, često je i hvaljena kao iskusan vokalista i autor.

-Sa imenom Madona, šta sam mogla biti osim časna sestra ili super zvijezda- navela je ona u jednom intervjuu.

(B92)