KLJUČNE SU BILE TRI STVARI: Korona mi je pomogla da ostavim cigarete

Korona virus je definitivno podijelio ljude u dvije grupe, one koji su željeli da provedu dane izolacije uživajući u rijetkim slobodnim trenucima i one koji su ovaj period shvatili kao idealnu priliku za izazov i uvođenje promjena u svom životu. Ja sam bila jedna od njih.

Epidemija korona virusa je zvanično proglašena 19. marta u Srbiji. Istog dana, uprkos vrlo dramatičnoj slici koja se širila svijetom i ukazivala da smo na početku situacije sa kojom se svi po prvi put suočavamo, riješila sam da prestanem da pušim.

Ovo nije bio prvi put da ostavljam cigarete, jedino po čemu se razlikovao od svih drugih je što prethodno nisam ništa planirala, nisam imala nikakvu ideju niti taktiku. Jednostavno, prepustila sam se “putovanju”, a “putovanje” je trajalo nedeljama. Brojala sam ih, verujte, isto kao i vi.

Vanredno stanje u zemlji, policijski čas, izolacija i ja. Bez paklice cigareta u džepu.

Prvi dani su bili najteži, baš kao i odustajanja od bilo kog drugog poroka. Nervoza, znojenje dlanova, potreba da stalno nešto jedem, smjenjivali su se iz dana u dan.

Normalno, prepoznala bih odmah šta je uzrok ovih pojava, a zatim bih, kao djetetu, pojasnila sebi da je to samo kratka kriza i da treba da budem jača od niktoina. Udahnula bih duboko i skoncetrisala se na nešto drugo…

Potrebu “za samo jednim dimom” najčešće sam imala u večernjim satima, kada već prođe dan i nastupi najveća tišina u gradu.

Kako sam savladavala krizu? Postoji nekoliko trikova koje sam koristila:

Informisala sam se i saznala kako se čisti tijelo od nikotina.

Čitala sam o svim stvarima koje se dešavaju u tijelu kada prestaneš da pušiš (od prve nedjelje do godinu dana), gledala sam fotografije ljudi koji su uspjeli da se oslobode ovog poroka i upoznala se sa njihovim iskustvima. Iskreno, bila mi je strašna činjenica da toliko trujem sebe i da to radim na svakodnevnom nivou!

Počela sam da vježbam u kući

Nije bio riječ o nekim specifičnim treninzima. Kombinovala sam osnove hata joge sa treninzima snage, samo kako bih skrenula misli i dobro se oznojila. Vježbala sam uveče, a posle toga nisam imala nikavu želju za cigarom.

Instalirala sam aplikaciju pod nazivom Quit Tracker

Obožavam ovu aplikaciju jer daje jako zanimljiv uvid u napredak  – pokazuje koliko dana tačno ne pušite, šta ste učinili za svoje zdravlje i koliko novca ste uštedjeli.

Mislim da je ovo poslednje bio dodatni motiv da ostavim cigare jer sam po prvi put na ekranu mogla da vidim saldo, za mene poprilično velike svote novca za koje sam sigurna da bi mogle da se potroše na neke mnogo korisnije stvari.

Odustajanje od cigara tokom perioda pandemije korona virusa u cijelom svijetu se mnogima čini i dalje suludo. Ipak, mislim da je u svemu ovome postajala i jedna olakšavajuća okolnost.

Dva puna mjeseca, koliko je trajalo vanredno stanje, nisam bila okružena društvom, odnosno nijednim pušačem, pa sam se samim tim lakše oduprela želji za nikotinom. Druženje sa ljudima mi je uvijek otežavalo da “bacim cigarete”.

Već duže od dva mjeseca nisam zapalila nijednu cigaru i mogu slobodno da kažem da sam ponosna na sebe.

(Telegraf)

Uređen sportski teren kod dvorane “Obilićevo”

Ljubiteljima igre pod obručima u Banjaluci omogućen je još jedan novi-stari prostor za basket i košarku. Postavljena je nova košarkaška tabla i obruč te je pokošena trava oko sportskog terena kod dvorane “Obilićevo”. Inicijativa je to predsjednika Skupštine grada Banja Luka Zorana Talića, koji se odazvao pozivu omladine iz Obilićeva, nakon što su se požalili

ZVANIČNO: Italija zabranila ulazak u zemlju državljanima BiH

Zbog skoka broja oboljelih od korona virusa, Italija je morala da zabrani ulazak osobama koje dolaze iz 13 zemalja, među kojima je i BiH. Na listi zemalja za čije građane je spuštena rampa nalaze se Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, Čile, Kuvajt, Severna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru i Dominikanska Republika, prenosi Glas Srpske. Zabrana se

GRADNJA POČINJE NA JESEN: Odabrano najbolje idejno rješenje buduće škole u Adi (FOTO)

Na konkursu za najbolje idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje prve škole u Adi pobijedila je firma Ruting, a sa prvim radovima bi trebalo da se počne na jesen. Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić istakao je da će Ada, kao brzorastuće naselje, dobiti svoju osnovnu školu, u okviru velikog plana izgradnje i obnove školske infrastrukture širom grada.

KRIŠTO: SDA nakon sastanka lidera tri stranke dogovor tumačila na svoj način

Zamjenik predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto izjavila je u intervjuu Srni da su lideri tri stranke – HDZ BiH, SNSD i SDA dogovorili kako da se stvari u BiH pomjere naprijed, ali da je SDA odmah nakon sastanka na svoj način tumačila dogovor.  Krišto, koja je i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, istakla

JEDNA OSOBA PREMINULA: Virus korona potvrđen kod 114 osoba u Republici Srpskoj

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, novi virus korona potvrđen je kod 114 osoba u Republici Srpskoj, dok je jedna osoba preminula, rekao je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković. Testirana su 582 uzorka. Zeljković je naveo

Banjalučanin uhapšen zbog marihuane

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka izvršili su kriminalističku obradu nad licem čiji su inicijali D.Đ, kod kojeg je pronađana određena količina marihuane. Ovo lice uhapšeno je juče jer je kod njega pronađeno i oduzeto 10,38 grama marihuane, saopšteno je iz banjalučke Policijske uprave. U saopštenju je navedeno da će Policijska uprava Banjaluka protiv D.Đ u redovnoj

AERODROMI REPUBLIKE SRPSKE: Linija Beograd-Banjaluka-Beograd tri puta sedmično

Sa Aerodroma Banjaluka trenutno saobraća redovna linija Beograd-Banjaluka-Beograd avio-kompanije “Er Srbija”, a iz preduzeća “Aerodromi Republike Srpske” rekli su Srni da će preduzeti sve aktivnosti na daljem uspostavljanju normalnog odvijanja saobraćaja u skladu sa razvojem epidemiološke situacije i preporukama nadležnih institucija.  Linija Beograd-Banjaluka-Beograd saobraća tri puta sedmično – srijedom, petkom i nedjeljom, a “Er Srbija”