Magazin 24.10.2022.

Kako napraviti domaći deterdžent za pranje suđa s uljima narandže i limuna

ČITANJE: 2 minute

Da li ste znali da mnogi deterdženti za pranje sudova sadrže sastojke koji nisu bezbjedni za vas i vašu porodicu?

Prema Radnoj grupi za životnu sredinu (EVG) u SAD i njihovom “Vodiču za zdravo čišćenje”, ovi deterdženti mogu da sadrže fosfate, konzervanse, formaldehid i još mnogo toga, piše RTS.

Neki od kupovnih deterdženata za mašinsko pranje posuđa “mogu da sadrže sastojke s potencijalom za akutnu toksičnost i efekte na nervni sistem”. Razmislite o pravljenju sopstvenog domaćeg deterdženta za mašinu za pranje sudova. Ne samo da ćete uštedjeti novac, već možete biti sigurni da su sastojci bezbjedni za vas, vašu porodicu i životnu sredinu.

Domaći deterdžent za suđe ne sadrži štetne hemikalije

Sastojci koji su vam potrebni su: 60 grama sode bikarbone, 700 mililitara destilovane vode, 240 mililitara sirćeta, 30 grama limuntusa, 150 grama sitne kuhinjske soli, 20 kapi esencijalnog ulja narandže i 20 kapi eteričnog ulja limuna.

U posudu srednje veličine sipajte sodu bikarbonu i destilovanu vodu i dobro promiješajte drvenom kašikom. Umiješajte sirće, limunsku kiselinu i so. Dodajte eterična ulja i dobro promiješajte.

Sipajte u staklenu flašu i čuvajte u frižideru da spriječite fermentaciju i buđ (pošto je smjesa bez hemikalija i bez konzervansa).

Koristite oko jednu i po do dvije kašike deterdženta po pranju. Uvijek dobro protresite bocu sa deterdžentom prije doziranja.

Sirće pomaže u bezbjednoj dezinfekciji, ali takođe pomaže da vaše posuđe ostane bez mrlja i masnih tragova
Soda bikarbona je efikasna u uklanjanju prljavštine i masnoće. Djeluje i u takozvanoj tvrdoj vodi. Destilovana voda je važna da bi se izbjegla hemijska kontaminacija.

Sirće pomaže u bezbjednoj dezinfekciji, ali takođe pomaže da vaše posuđe ostane bez mrlja i masnih tragova.

Limunska kiselina pomaže u dodavanju sjaja vašem posuđu dok uklanja minerale koji mogu biti uzrokovani tvrdom vodom koja se nalazi u vašem području. Kuhinjska so je veoma važan sastojak jer je blag konzervans i može ukloniti neke od onih mrlja koje je teško očistiti sa vašeg posuđa uz to – djelujući kao nežno sredstvo za ribanje.

Ulje narandže je savršeno jer se bori protiv masnoća i bakterija, a istovremeno daje posuđu divan miris. Eterično ulje limuna je takođe izvor svježine i djeluje antibakterijski i antigljivično.

Iako je ovaj domaći deterdžent za mašinu za pranje sudova bezbjedan, najbolje je da ga držite van domašaja djece i kućnih ljubimaca. Ako primijetite bilo kakvu iritaciju, prestanite s upotrebom.

Pošto je ovo deterdžent za mašinu za pranje sudova bez hemikalija, potrebno je da posuđe prije stavljanja u mašinu, svakako isperete od krupne prljavštine.