Magazin 28.04.2016.

Kako naručiti kafu u Italiji?

ČITANJE: 2 minute
kafa
Kafa je toliko važan dio italijanske kulture da je pomisao da neko ne pije kafu Italijanima podjednako strana kao ideja da strancima treba objašnjavati pravila o ispijanju ovog napitka u njihovoj zemlji.

Ako želite da izbjegnete čudne poglede u kafićima širom Italije, naučite ovih nekoliko jednostavnih pravila, objavljenih na sajtu britanskog Telegrafa:

1. Mlijeko je rezervisano samo za jutro

Kapućino, kafe late, late makijato i sve ostale vrste omiljenog napitka na svijetu s mlijekom u Italiji se piju isključivo ujutro, prije 11 sati. Napici koji sadrže mlijeko takođe se nikada ne konzumiraju nakon obroka.

2. Izbjegavajte eksperimentisanje

Ne tražite mint frapućino i slične ludorije – Italijani se drže jednostavnih recepata. Jedini izuzetak su Napulj – u kojem se služi “caffè alla nocciola” (espreso sa kremom od lešnika) i Milano, gdje možete popiti “marocchino” – vrstu ‘obrnutog’ kapućina (dno čaše posipa se kakaom, zatim preliva penušavim mlijekom i na kraju zaliva kafom).

3. Nikada ne tražite “espreso”

Ne koristite riječ “espreso” jer ona u Italiji predstavlja isključivo tehnički termin – ne onaj koji je u svakodnevnoj upotrebi. Umjesto toga, jednostavno naručite “un caffè”.

4. Dvostruki problem

Možete naručiti “caffè doppio” (ili dupli espreso) ako želite, ali imajte na umu da Italijani nemaju naviku da piju ovu vrstu kafe. Tačno je da piju mnogo kafe, ali to uvijek čine u malim i jakim dozama.

5. Budite jasni i glasni

Italijanski kafići često su prepuni, a radna snaga oskudna, tako da mušterije neće moći da računaju na to da će konobari da ih tetoše. Zaputite se samouvjereno do šanka i pozovite barmena čak i ako je leđima okrenut ka vama.

6. Ne sjedajte

Italijani imaju običaj da kafu za šankom popiju brzo, stojeći. Kafa koja se služi za stolovima može biti i nekoliko puta skuplja.

7. Neki to vole vruće

Ako želite da kafa koju ste naručili bude vrela, naručite “caffè bollente”.

8. “Dozvoljena” pića

Osim “svetog trojstva” – kapućino, kafe late i kafe makijato/late makijato, piju se i “caffè corretto” (s dodatkom brendija), “caffè freddo”/”cappuccino freddo” (ledeni espreso ili ledeni kapućino; najčešće se služe zaslađeni), a možete naručiti i “un caffè lungo” ili “un caffè ristretto”, ukoliko želite više ili manje vode u vašem espresu.

9. Račun

U većini kafića moraćete prvo da platite porudžbinu, a zatim račun pokažete barmenu, koji će vam poslužiti piće. Ukoliko niste sigurni kakvo pravilo važi u ugostiteljskom objektu, najbolje bi bilo da prvo sačekate nekoliko minuta sa strane i za to vreme osmotrite situaciju.

(b92)