Magazin 28.12.2015.

Kako ostati mlad: Tajna je u sitnim organizmima koji žive u slatkoj vodi

ČITANJE: 1 minuta
POLIPI
Naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) otkrili su da se tajna u tome „kako ostati mlad“ krije u sitnim organizmima koji žive u prirodnoj slatkoj vodi.

Naučnici s Odsjeka za biologiju Univerziteta Pomona u Californiji punih osam godina istraživali su slatkovodne polipe. Ustanovili su da oni ne stare, te da je njihova stopa smrtnosti vrlo niska.

Naime, polipi koji se formiraju iz matičnih ćelija, konstantno obnavljaju tjelesne ćelije, te za razliku od drugih višećelijskih organizama ne pokazuju znakove starenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jedan polip, veličine svega 10 milimetara, koji se nalazi u središtu ljudskog tijela sadrži višenamjenske kožne ćelije. Ove ćelije se konstantno obnavljaju i proizvode nove živčane ćelije, a u slučaju oštećenja imaju sposobnost obnavljanja.

Polipi, koji pripadaju porodici beskičmenjaka, kreću se uz pomoć mišića te vodenog pritiska, a istraživači su im dali ime hydra, po čudovištu iz grčke mitologije, odnosno zmiji sa osam glava. Prema mitologiji, na mjesto svake odrezane glave kod hydre izrastale su dvije nove.

– Hydre se sastoje od matičnih ćelija. Samo neke među ovim ćelijama se razlikuju. S obzirom na to da se ćelije odvajaju, hydra se tako konstantno obnavlja – kaže biolog i vođa istraživanja Daniel Martinez.

Naučnici iz Californije tokom osmogodišnjeg istraživanja pratili su kretanja 2.256 hydri, a ustanovljeno je također da se njihova reproduktivna sposobnost nije smanjila i nakon nekoliko godina. Kada je u pitanju stopa smrtnosti kod hydri,ustanovljeno je da godišnje od 167 njih strada jedna.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Proceedings of the National Academy of Science”.

(Faktor.ba)