Kako prepoznati falsifikovane lijekove?

lijekovi

Mada se pretpostavlja da je taj procenat nizak, to nikako ne znači i da je zanemarljiv. Procjenjuje se da je čak 10 odsto lijekova na svjetskom farmaceutskom tržištu lažno, a sve više je mogućnosti za pojavu lažnih i falsifikovanih lekova i kod nas. Industrija falsifikovanih lijekova godišnje zaradi više od 200 milijardi dolara, što je čini mnogostruko profitabilnijom od trgovine narkoticima.

Posljedice uzimanja falsifikovanih lijekova su različite, a mogu biti čak i fatalne. Sve zavisi od toga da li takvi lijekovi sadrže aktivne supstance (sastojci koji deluju na simptom bolesti) ili neke otrovne materije.

“Ukoliko se u njima ne nalazi dovoljna količina ili uopšte nema aktivne supstance, naravno da lijek neće djelovati i takvih primjera je više. Tako je 2007. godine lijek protiv gojaznosti prodavan preko interneta u Americi, a nije sadržao aktivnu supstancu. Medikament za tretman šizofrenije i preparat za smanjenje holesterola, oba takođe bez aktivne supstance, pronađeni su u legalnom lancu snabdijevanja u Velikoj Britaniji 2006-2007. godine. S druge strane, ukoliko se u lijeku nalazi prevelika količina aktivne supstance, postoji velika opasnost od predoziranja i toksičnih efekata. Neretko, falsifikovani lijek može da sadrži i otrovne materije. Postoji podatak da je 1992. godine u Bangladešu 233 djece umrlo zbog primjene “paracetamol” sirupa pripremljenog sa antifrizom”, navodi za “Kurir” dr Janko Samardžić, specijalista kliničke farmakologije na Institutu za farmakologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prema podacima međunarodnih regulatornih tijela u toj oblasti, najveći broj falsifikovanih lijekova je iz grupe antibiotika, analgetika, hormona i steroida, a u našem regionu posebno su aktuelni falsifikati preparata koji utiču na potenciju, kao i hormonskih preparata, na šta ukazuje i nedavno potvrđeni falsifikat lijeka “testosteron depo”.

Da je neki lijek falsifikovan najprije možete posumnjati na osnovu neodgovarajućeg pakovanja, broja rješenja o registraciji kao i nepostojanja odgovarajućeg uputstva na srpskom jeziku.

Kao izvor falsifikovanih lijekova najčešće se navode Kina i Indija.

Pitajte farmaceuta

Kada vam u apoteci ponude zamjenu za lijek koga trenutno na tržištu nema, podrazumjeva se da je farmaceut upoznat sa svim svojstvima lijeka koji se nudi kao zamjena, a dodatno se uvijek možete informisati o sledećem:

1) Da li lijek-zamjena sadrži identičnu ljekovitu supstancu i u istoj pojedinačnoj dozi?
2) Da li je oblik lijeka identičan (tableta, kapsula, rastvor)?
3) Da li je sastav pomoćnih supstanci približno isti?
4) Da li je takav lijek registrovan kod nas i odobren kao odgovarajuća zamjena?

Ako su svi odgovori DA, nema bojazni da ste dobili neodgovarajući lijek. I ne zaboravite da je oprez uvijek poželjan prvih dana primjene lijeka, bilo originala bilo zamjene.

(021.rs, Kurir)

“DUBINSKO SNIMANJE”: INA zainteresovana za kupovinu akcija u Krajinapetrolu

Vlada Republike Srpske spremna je da proda državni udio u Krajinapetrolu i već je dala dozvolu da hrvatska Industrija nafte – INA izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća. Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić dao je saglasnost INA da započne “dubinsko snimanje” društva Krajinapetrol te analizom svih dokumenata, poslovnih, pravnih, komercijalnih… INA

Od 1. januara elektronska građevinska dozvola

Grad Banja Luka će, od 1. januara iduće godine, započeti pilot projekat elektronske građevinske dozvole, u okviru razvoja koncepta „pametnog grada“, najavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić. Tokom predavanja na stručnom simpozijumu „Energetska efikasnost – ENEF“, Radojičić je precizirao da se ova novina uvodi na osnovu koncepta „pametnog grada“, jednog od četiri cilja iz desetogodišnje

PRED ZGRADOM NPRS: Otkrivena bista Nikole Koljevića, ranijeg potpredsjednika Srpske

Bista profesora Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika Republike Srpske i jednog od osnivača SDS-a, otkrivena je danas u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske. Bistu su zajednički otkrili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Koljevićeva kćerka Bogdana. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnje otkrivanje biste

Banjalučki Univerzitet za poslovne studije poništio diplomu direktora OBA

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za koju je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito, potvrđeno je za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske. – Republička prosvjetna inspekcija obavila je danas na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka kontrolu da li je izvršeno rješenje kojim je dat

Studentski filmovi iz cijelog svijeta za sedam dana u Banjaluci

Posjetioce povratničkog izdanja DukaFesta očekuju projekcije 47 studentskih filmova iz cijelog svijeta, koji će biti prikazani u takmičarskom programu, i to 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.

Festival nauke 28. i 29. novembra na četiri lokacije u Banjaluci

Deveti festival nauke biće održan u Banjaluci 28. i 29. novembra u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Ova manifestacija, čiji je cilj popularizacija nauke i tehnologije u Republici Srpskoj, održavaće se na četiri lokacije. U Kamenoj kući na tvrđavi Kastel i u banjalučkom Domu omladine predviđene su izložbe,