Region 02.01.2023.

Kako prepoznati lažnu novčanicu evra

ČITANJE: 2 minute

U zemljama koje su uvodile evro bio je udvostručen broj lažnih novčanica na tržištu. Najčešće se krivotvore one od 50 evra. Očekuje se i rast broja krivotvorenih kovanica. Iz policije upozoravaju građane Hrvatske da novčane transakcije obavljaju preko finansijskih institucija jer je to jedini siguran način. U suprotnom možete biti kažnjeni i ako primite krivotvoreni novac, piše HRT.

Policija poziva na oprez jer kažnjivo je i primanje krivotvorenog novca u dobroj vjeri. Najvažnija je zaštita samog papira, koji je izrađen od pamuka. Zaštitna obilježja kod kune i evra slična su i imaju više nivoa. Originalna novčanica mora šuškati i ima oznake koje možemo vidjeti bez povećala, infracrvenog svjetla i UVE svjetiljke. Među njima su vodeni znak i zaštitna nit. U papir je ugrađena zaštitna nit. Kada se gleda prema izvoru svjetlosti, vidi se cijela nit, a ako se gleda površinski, nit je isprekidana, objasnili su iz MUP-a.

Metoda prepoznavanja lažnih novčanica

Za lakšu provjeru autentičnosti HNB preporučuje četiri koraka: osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri. Osjetite papir i reljefnost novčanice. Pogledajte novčanicu prema svjetlu i provjerite ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku i prozor s portretom.

Nakrenite evronovčanicu i provjerite hologram – brojku koja mijenja boju, sjajnu traku i prozor s portretom. Na novčanicama postoji i mikropismo koje se provjerava korištenjem povećala. Dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe.

Šta ako posumnjate da je novčanica krivotvorena?

Ako dobijete novčanicu, primijenite metodu osjeti, pogledaj i nakreni i posumnjate da je riječ o krivotvorini, vjerovatno je riječ o krivotvorini i ne biste je trebali prihvatiti. Ako vjerujete da ste u posjedu krivotvorene novčanice, odmah bi trebalo da obavijestite policiju ili nadležna nacionalna tijela.

Želite li biti potpuno sigurni u autentičnost novčanice, možete je odnijeti u najbližu banku. Sve banke opremljene su opremom za obradu gotovine kojom se mogu otkriti krivotvorine. Pokušajte se sjetiti ko vam je dao novčanicu i gdje je to učinio. Te informacije mogu biti od iznimne pomoći u otkrivanju falsifikatora, poručuju iz Evropske centralne banke.

(N.M.)

Oznake: evro